Poängsättning kan ge rättvisare hyror

Poängsättning kan ge rättvisare hyror

- Hyrorna i Ockelbo höjs nu med 1,1 procent

Hyrorna i Ockelbo höjs nu med 1,1 procent. Det motsvarar 70 kronor i månaden för en normalstor trea.

Samtidigt har Ockelbogårdar och Hyresgästföreningen kommit överens om att utreda ett poängsystem som kan ge rättvisare hyror i framtiden.

Kommunala Ockelbogårdar hade begärt en höjning med 2,8 procent inför förhandlingarna med Hyresgästföreningen om 2018 års hyror. Detta bland annat för att få täckning för höjda kostnader för vatten, renhållning och el samt stora underhållsbehov.

Men det slutade med en överenskommelse på nivån 1,1 procent.

”Vi hade behövt höja mer för att kunna göra de investeringar vi tänkt och för att få det resultat som vi ska ha. Men nu är det den här verkligheten vi har att leva efter. Det är bara att göra det bästa möjliga. Vi är en liten organisation som lärt oss att trolla med knäna”, säger vd:n Pamela Warren.


Pamela Warren, VD Ockelbogårdar

Ockelbogårdar fortsätter att göra stora satsningar på energieffektiviseringar.

Företaget planerar bland annat att byta ut alla radiatorer på Marstrand och införa central temperaturstyrning för att undvika onödigt hög förbrukning.

Med Hyresgästföreningen har Ockelbogårdar ett avtal om att det ska vara 21 grader varmt i lägenheterna. Så i närheten av den nivån lär inomhustemperaturen komma att hamna med den nya, centrala styrningen.

Isolering av vindar, byte av läckande fönster och dörrar i samband med stamruster samt införande av närvarostyrd belysning är andra exempel på satsningar som görs för att krympa energiförbrukningen.

”Vi måste tänka på både miljön och vårt eget företags bästa”, konstaterar Pamela Warren.

I samband med hyresförhandlingarna bestämde Ockelbogårdar och Hyresgästföreningen att man tillsammans ska titta på förutsättningarna för att införa en så kallad systematisk hyressättningsmodell.

Enligt Hyresgästföreningens förhandlingsledare Owe Hellberg är tanken med det att hyrorna ska göras rättvisare.

”Hyresnivåerna är relativt höga i flera områden i Ockelbo”, menar han.

Systematisk hyressättning bygger på att hyresgästerna själva får tycka till i ett arbete där varje lägenhet bedöms och poängsätts utifrån standard, läge, förvaltningskvalitet med mera.

Utan en sådan värdering, har det visat sig, får ofta fastigheternas byggår omotiverat stort genomslag på hyressättningen i förhållande till andra faktorer.

När poängsättningen fastställts i förhandlingar mellan värden och hyresgästernas förhandlare, justeras hyran sedan stegvis under flera år. Det kan då bli såväl sänkta som höjda och oförändrade hyror.

”Det här blir ett långsiktigt arbete som ska göras. I slutändan brukar det erfarenhetsmässigt inte bli några stora förändringar. Men det kan bli lättare att motivera hyressättningen”, säger Pamela Warren.

Av Mats Jonsson
2017-12-29

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17