Efter 62 år: Ockelbo-Nytt lägger ned utdelningen

Efter 62 år: Ockelbo-Nytt lägger ned utdelningen

"Vi kan fortsätta på webben om det finns intresse"

I 62 år har invånare i Ockelbo kommun varje vecka fiskat upp annonsbladet Ockelbo-Nytt ur sina postlådor.
”Nu går det inte ihop ekonomiskt längre, så nästa vecka kommer det sista Ockelbo-Nytt i pappersform”, säger Mattias Eklund, kassör för annonsbladet som ges ut av Ockelbo Orienteringsklubb.
Om det finns intresse bland annonsörerna fortsätter dock klubben gärna att ge ut Ockelbo-Nytt på webben.

På Ockelbo-Nytts hemsida står det svart på vitt:
Vi måste tyvärr meddela att vi lägger ned utdelningen av Ockelbo-Nytt.
Vecka 6 kommer den sista upplagan ut.
Orsaken är ökade kostnader i kombination med minskad annonsförsäljning.

Det var orienterare i Åmots IF och Mo IK som startade upp Ockelbo-Nytt 1955. Sedan dess är det orienteringsklubben som i olika konstellationer stått bakom annonsbladet.
”Främst beror det på att färre vill annonsera. Många företag och föreningar marknadsför sig via egna hemsidor och facebooksidor. Men tryckningen har också blivit dyrare”, säger Mattias som administrerar Ockelbo-Nytt från föreningens kansli i Ulvsta friluftsgård.

Mattias Eklund är kassör för Ockelbo-Nytt som ges ut av Ockelbo Orienteringsklubb. Nu tvingas klubben lägga ner det 62 år gamla annonsbladet. ”Det går inte ihop längre. Men vi fortsätter gärna utgivningen på nätet, om annonsörerna är intresserade”, säger Mattias. 

Upplagan har legat på 5 500 exemplar, och när Ockelbo-Nytt gick som bäst inbringade den runt 200 000 kronor till orienteringen.
”Förra året blev det plus minus noll”, konstaterar Mattias, som själv varit en av många som extraknäckt genom att dela ut Ockelbo-Nytt under åren.

Beslutet är oåterkalleligt. Däremot vill Mattias Eklund gärna veta om det finns ett intresse bland annonsörerna att marknadsföra sig i ett digitalt Ockelbo-Nytt, på nätet.
”Vi är absolut beredda att fortsätta publicera på webben, om efterfrågan finns. Priserna blir då 40 procent lägre och bokningsstoppet flyttas fram en dag, till onsdagar klockan 12.
Och var ska Ockelbo OK hitta nya intäkter till sin verksamhet?
”Vi har en del idéer, bland annat har vi planer på att utöka vår lägerverksamhet”, berättar Mattias Eklund.

av Elina Sorri
2017-02-02

FAKTA Ockelbo-Nytt
Den 22 april 1955 möttes företrädare för Åmots IF och Mo IK:s orienterare hos Erik Anderssons Tryckeri i Ockelbo. Idén var att starta ett annonsblad för utdelning i Ockelbo och Åmot, efter en modell i Dala-Järna. Den första utgåvan delades ut redan 27 april, av ungdomar som fick ett mindre arvode. Med tiden utvidgades utgivningsområdet inom kommunen, och 1988 börjar man dela ut Ockelbo-Nytt även i Hamrångeområdet.
1975 ombildades Åmot-Jädraås OK till Ockelbo Orienteringsklubb, men det dröjde ända till 1983 innan föreningsnamnet på annonsbladets förstasida ändrades.
1986 tog Ockelbo Tryckeri AB över tryckningen av Ockelbo-Nytt.
1999 tog posten över distributionen.
2000 infördes tryck med röd färg, med kravet att annonsmaterialet lämnas in i god tid.
2001 tog Ducera Print i Gävle över Ockelbo Tryckeri och döpte om det till Tryckeriet i Ockelbo. Svensk Direktreklam tog över utdelningen.
2009 lanserades en hemsida - ockelbonytt.se
2012 stängdes tryckeriet i Ockelbo och tryckningen började utföras i Gävle.

Mer information och historia hittar du på ockelbonytt.se.


I Ockelbo-Nytt har invånarna genom åren hittat det mesta av det bästa som händer i Ockelbo – evenemang, bio, föreningsmöten, företagsreklam, kungörelser, uppvaktning undanbedes, och mycket mer. Den första utgåvan av Ockelbo-Nytt kom ut onsdagen den 27:e april 1955. Som ansvarig utgivare stod orienteringsklubbarna Åmots IF och Mo IK. Bladet bestod av 4 sidor och delades ut i 2 100 exemplar till alla hushåll i Ockelbo och Åmot. Ockelbo-Nytt trycktes då vid Erik Anderssons tryckeri på Järnvägsgatan i Ockelbo
.Till höger denna veckas nummer - det näst sista. 

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17