Fortsätt skänka prylar till Sportoteket!

Fortsätt skänka prylar till Sportoteket!

Gratisutlåningen i Ockelbo firar 1 år: "Grejerna kommer verkligen till nytta"

1 februari firar Sportoteket i Ockelbo kommun 1-årsjubileum.
Det första året har 157 artiklar lånats ut vid 66 tillfällen.
”Det har fungerat jättebra, och gör verkligen nytta”, säger Thomas Forsberg som drog i gång den kommunala tjänsten med gratis utlåning av idrottsutrustning.

I Sportoteket på Gläntan i Bysjöbacke, finns förvånansvärt mycket att välja på för den som vill idrotta eller motionera men saknar utrustning.
Här ligger skridskor i långa rader, här står flera par skidor, en snowboard, några golfset, åkmadrasser, ridstövlar, hockeyskydd, massor av bollar och mycket, mycket mer.
”I början var det många som skänkte saker, men sedan har det mattats av lite. Vi behöver allt vi kan få, så fortsätt skänka idrottsprylar till Sportoteket!”, uppmanar Thomas Forsberg.

Under det första året har det visat sig att Sportoteket fungerar riktigt bra.
”Vi har lånat ut 157 artiklar vid 66 tillfällen – mest fotbollsgrejer under sommarhalvåret men även skridskor och skidor nu under vintern. Det har varit roligt varje gång vi lyckats hitta den utrustning som önskas och som passar. Det är kanonbra om vi får in fler i aktiviteter och föreningar, tack vare detta. Och bara det att man kan prova på en idrott utan att köpa nytt, är värt mycket.”En vanlig missuppfattning är att Sportoteket bara är till för nyanlända i Ockelbo, eftersom servicen är placerad intill integrationsenheten, men det är helt fel.
”Det är till för alla, och både gamla och unga är välkomna. Blir man till exempel sugen på att åka skridskor men inte har några, är det bara att komma hit och se om vi har en storlek som passar.” 

Målet är att också ha utrustning på plats där idrott utövas, till exempel vid idrottsplatsen, Kuxahallen eller skolornas idrottshallar.
”Vi har till exempel lagt 12 par inneskor i Kuxahallen och minst något par lånas ut i stort sett varje idrottslektion, har lärarna berättat. Vi har också ställt ut tre kompletta skidpaket i olika storlekar i Gäverängeskolan där det har funnits skidspår dragna från skolan.”

För ett år sedan fanns ett fåtal Sportotek i landet, men det har poppat upp allt fler.
”Sedan vi började i Ockelbo har även vi fått frågor både på telefon och studiebesök från andra kommuner som också vill starta upp något liknande”, säger Thomas.

av Elina Sorri
2017-01-27

FAKTA Sportoteket
Syftet är att kostnader kopplade till idrott ska minska. Lämna in idrottsutrustning du inte längre använder - sedan kan alla komma och låna. Utrustningen återanvänds till dess att hela livslängden är utnyttjad, vilket är bra både för människa och miljö!

Frågor? Kontakta:
Johan Magnusson, 070-160 41 69 eller Thomas Forsberg 070-414 14 02
eller skicka e-post: sportoteket@ockelbo.se

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

Klicka här för mer information om Sportotekets öppettider.