Kan barnen i Ockelbo bli de friskaste i världen?

Kan barnen i Ockelbo bli de friskaste i världen?

Stiftelsen En Frisk Generation vill göra ett försök

Barn sitter mer stilla än någonsin, vilket är ett hot mot deras långsiktiga hälsa.
Som en väg att motivera både barn och vuxna till ett sundare och friskare liv, är Ockelbo kommun villig att ta hjälp av stiftelsen En Frisk Generation.

En Frisk Generation är en politiskt och religiöst obunden stiftelse som stöds av företag och organisationer som delar visionen att Sverige ska ha världens friskaste barn.
Stiftelsen grundades utifrån resultatet i en studie på Karolinska Institutet som visade att barns fysiska aktivitet sjunker drastiskt redan vid tio års ålder, särskilt på fritiden.
Prins Daniel Westling är stiftelsens högste beskyddare.

Det är kommunens folkhälsosamordnare Mia Lindblom som fått idén att använda stiftelsens metod i Ockelbo. Hon hade ett samarbete med En Frisk Generation i samband med att ett sommarläger för barn anordnades i Åbyggeby 2013.
Därefter har Ockelbo på kommunalrådet Magnus Jonssons initiativ tagit kontakt med andra kommuner via Region Gävleborg, som också tillfrågats att gå med i projektet för att förebygga livsstilsrelaterade sjukdomar.

Det går i all enkelhet ut på att söka upp och bjuda in en grupp barnfamiljer som genom olika aktiviteter under ett år inspireras till att äta hälsosammare och röra på sig mer.
Barn och föräldrar deltar tillsammans i två aktiviteter i veckan, en vardag och en helgdag. Olika typer av aktiviteter erbjuds i olika perioder, som fotboll, ridning, golf, basket, yoga etc.

En Frisk Generation har genomfört projekt i bland annat Haninge, Kungsbacka och Helsingborgs kommuner. Barn och föräldrar engagerar sig tillsammans i en mängd olika aktiviteter. 

Varje kommun utser en samordnare, en slags familjecoach, som arbetar tillsammans med ledare från lokala idrotts- och friluftsföreningar. Aktiviteterna avslutas alltid med en måltid eller frukt.
Förhoppningen är att familjemedlemmarna vid årets slut fått sundare vanor och vill fortsätta att vara aktiva i en förening som de fattat tycke för.

Professorn och livsstilsexperten Mai-Lis Hellénius.

Projekten följs upp vetenskapligt av professorn och överläkaren Mai-Lis Hellénius på Karolinska institutet. Hon är känd som expert på livsstilsfrågor när det gäller kost och motion.
”Det här känns jättebra. Det är en väldigt enkel metod som har visat sig fungera och det ska bli spännande att se hur det utvecklas. Eftersom Ockelbo är initiativtagare till idén så är det extra roligt om vi kan bidra till något positivt inom folkhälsan i hela regionen. Det här är en fantastisk chans som jag hoppas att regionens kommuner tar vara på”, säger Mia Lindblom.

För att nå ett långsiktigt resultat bör projektet pågå i tre år, med start 2018. Finansieringen kan delas mellan stiftelsen En Frisk Generation, Region Gävleborg, och de deltagande kommunerna.
Region Gävleborg kan eventuellt ta på sig hela kostnaden för det första året, beräknat till cirka 3 miljoner, om samtliga tio kommuner deltar.

av Elina Sorri
2017-01-19

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

LÄS MER

Här kan du läsa mer om En Frisk Generation.