Årets Ockelboambassadör 2017 är Elsie-Britt Eriksson

Årets Ockelboambassadör 2017 är Elsie-Britt Eriksson

"Med sitt stora engagemang sår hon frön för framtiden"

Under nationaldagsfirandet vid Pålsgården i Ockelbo 6 juni tilldelades Elsie-Britt Eriksson utmärkelsen Årets Ockelboambassadör 2017.
”Jag är jätteglad och jättestolt!”, säger Elsie-Britt, som är djupt engagerad i både politik, föreningsliv, Wij Trädgårdar – och inte minst: Ockelbos historia.

Bilden ovan: Elsie-Britt Eriksson tilldelades utmärkelsen ”Årets Ockelboambassadör 2017” under nationaldagsfirandet vid Pålsgården 6 juni. (Bilden är dock  från ett 1 maj-firande på torget i Ockelbo. Foto: Kerstin Hellberg)

Sedan 2007 har Ockelbo kommun delat ut utmärkelsen ”Årets Ockelboambassadör”.
Syftet är att uppmärksamma ”den eller de som genom egen prestation eller genom arbete för andra, utöver det vanliga, genomfört något som bör uppmärksammas.”
Ockelboambassadören utses efter nomineringar från kommuninvånarna själva.

Elsie-Britt Eriksson är född och uppvuxen i Björnmossen utanför Jädraås, men flyttade som vuxen till Stockholm. 2002 återvände hon, efter 40 år, och kastade sig med stort engagemang in i föreningslivet i Jädraås, i projektet Wij Trädgårdar – och i politiken, där hon i dag främst är ledamot för (S) i kommunstyrelsen. 

Motiveringen i sin helhet lyder:
”Årets Ockelboambassadör brinner för sin hembygd, såväl inom politiken som i den kulturella sfären. Kanske är det alla år i storstadsexil som medförde ett ackumulerat behov av att engagera sig där rötterna finns?
Men vem är då årets ambassadör? Egenskaper som engagerad, nyfiken, intresserad och generös nämns av personer som känner ambassadören. Att alltid vara påläst och stå för sina åsikter verkar vara en grundbult för pristagaren, samtidigt som barnasinnet ligger och bubblar i bakgrunden.
Årets pristagare är intimt förknippad med Wij Trädgårdars tillblivelse och utveckling, bland annat med sina insatser som guide, och inte minst har ambassadören givit röst åt Nådiga frun på Wij.
Med sitt stora engagemang sår ambassadören frön för framtiden, med fast förankring i historien.
Magnus Jonsson, kommunstyrelsens ordförande.”
 

När vi får fatt i Elsie-Britt för att höra vad hon säger om ambassadörskapet, är hon just på väg att genomföra ytterligare en guidning på Wij.
”Jag är jätteglad och jättestolt över utmärkelsen. Ibland känner man inte igen sig riktigt, när någon beskriver en som person eller det man arbetar med, men här stämmer det med hur jag själv känner. Formuleringen om ett uppdämt behov efter åren i Stockholm stämmer också”, säger Elsie-Britt med ett skratt.

av Elina Sorri
2017-06-07

'

Elsie-Britt Eriksson har, bland många andra engagemang, också guidat besökare på Wij Trädgårdar som ”Nådiga frun”, Catharina Bröms. ”På Wij vilar grunden till Ockelbos historia. Det måste Ockelboborna värna om och bevara”, tycker Elsie-Britt. 


Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17