Grundvattnet mycket under det normala i Ockelbo

Grundvattnet mycket under det normala i Ockelbo

Så sparar du vatten i vardagen - så undviker vi bevattningsförbud

Ockelbo är en av de kommuner i landet som har mycket låg grundvattennivå just nu.
Gästrike Vatten vill påminna om att alla nu bör hjälpas åt för att använda vattnet smartare, och på så sätt undvika ett bevattningsförbud i sommar.

Ur en öppen kran rinner det 6 liter i minuten. Värt att tänka på när man väntar på kallvatten, diskar för hand eller borstar tänderna. 

Vi är vana vid att ha tillgång till vatten när vi behöver. Nu när grundvattennivåerna sjunkit under det normala i en stor del av landet kan vi se att vatten faktiskt kan bli en bristvara.
”Grundvattennivåerna är fortfarande låga i Gävle, Ockelbo, Älvkarleby och Östhammar kommuner. Beroende på hur mycket nivåerna kommer att sjunka så kan vi hamna i ett kritiskt läge där vi behöver införa restriktioner för vattenanvändningen, men vi hoppas att vi slipper det. Nu behöver vi invånarnas hjälp med att använda dricksvattnet smart”, säger Karolina Stenroth, processingenjör vatten på Gästrike Vatten.

De låga vattennivåerna beror på att det inte har regnat eller snöat tillräckligt under de gånga åren för att grundvattenmagasinen i marken ska fyllas på ordentligt.
Även om det regnar under den kommande tiden är nivåerna så låga att det tar många månader innan de blir normala igen. Det krävs stora mängder nederbörd för att yt- och grundvattennivåerna ska återställas till en normal nivå.

Så hur kan vi spara vatten i vardagen?
Här kommer några tips för en vattensmart vardag:
- Stå inte onödigt länge i duschen. Stäng av när du masserar in schampo eller balsam.
- Fyll tvätt- och diskmaskiner helt innan du kör dem. Använd vattensnåla program.
- Spola toaletten med snålspolning.
- Laga droppande kranar och rinnande toaletter.
- Samla regnvatten för bevattning.
- Ha en kanna kallt dricksvatten i kylen.
- Diska inte under rinnande vatten. Använd balja.
- Använd tandborstmugg.
- Tvätta bilen i en biltvätt som återanvänder vattnet.

Ställ en kanna vatten i kylen så är det kallt och gott när du vill ha dricksvatten. Det är ett av flera enkla tips på hur vi kan vara vattensmarta i vardagen. Foto: Pixabay, Flickr och commons.wikimedia.

Förra sommaren införde 29 kommuner i Sverige bevattningsförbud. I år varnar SGU, Sverige geologiska undersökning, att större delen av Sverige, undantaget de nordligaste landskapen, kan få problem.
Ingen kris nu – men bekymmersamt läge med fortsatt sjunkande grundvattennivåer.
”I Sverige har vi varit vana vid att vatten alltid finns tillgängligt. Vi måste bli medvetna om att det är en resurs vi måste vårda” säger Göran Risberg, ställföreträdande generaldirektör på SGU.

SGU och Gästrike Vatten övervakar grundvattennivåerna extra noga nu och meddelar om det blir en förändring. Även Länsstyrelsen Gävleborg och Västra Gästriklands Samhällsbyggnadsnämnd bevakar frågan. 

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

LÄS MER

Mer information om de låga grundvattennivåerna hittar du hos Gästrike Vatten och Sveriges Geologiska Undersökning. 

Gästrike Vattens kundservice har telefon 020-37 93 00. Öppettider vardagar kl 9-12, 13-15.