Ola Johansson ny chef för utbildning och kultur i Ockelbo

Ola Johansson ny chef för utbildning och kultur i Ockelbo

Gävlebo som senast varit skolchef i Älvkarleby

Gävlebon Ola Johansson, 45, blir ny utbildnings- och kulturchef i Ockelbo kommun.
Ola är trebarnspappa med lärarutbildning och lång erfarenhet av både pedagogik och utvecklingsarbete på olika nivåer inom skolan, främst i Gävle.
Till Ockelbo kommer han närmast från tjänsten som skolchef i Älvkarleby.

1 september träder Ola Johansson in som ledare för utbildnings- och kulturförvaltningen i Ockelbo.
”Det känns väldigt bra. Förutom att grundskolan visar bra resultat finns det en särskild anda av gemensam problemlösning i Ockelbo som jag gillar”, säger Ola Johansson.
”Och det känns familjärt. När jag var där på intervju och gick ut på torget under en paus hörde jag någon som ropade ’Ola!’, och då var det kommunstyrelsens ordförande som kände igen mig fast det var över 13-14 år vi senast hade med varandra att göra.”

Ola Johansson är uppvuxen i Bomhus, Gävle, där han bor med fru Anna Eriksson och tre barn: Tea, 16, Tae-Ho, 15, och Tage, 6. Genom barnen är han engagerad i Huge IF fotboll, dels som tränare för båda sönernas lag, dels som ungdomsansvarig i föreningen. Han är också ledamot i Gästriklands Fotbollsförbunds kommitté för föreningsutveckling.
Karriären inom skolvärlden började för 20 år sedan.
”Jag utbildade mig ganska sent, började läsa till 1-7-lärare först vid 25. När jag var färdig var det en stor efterfrågan på manliga mellanstadielärare så det var lätt att få jobb”, berättar Ola.

Men ganska snart lockades han mer av lednings- och utvecklingsfrågor. Ola Johansson har bland annat lett mångkulturella Östers förskola, ansvarat för omskrivna skolor som Steneberg och Sörby och varit biträdande rektor på Borgarskolan.
Däremellan, 2007-2009, ledde han även svenska skolan i Laos huvudstad Vientiane.
”Det var väldigt annorlunda på många sätt. Tiden där blev en värdefull erfarenhet för mig och familjen tillsammans”, säger Ola Johansson.
Vuxenutbildningen, liksom kulturdelen, blir nya inslag i jobbet för Ola.
”Ja, det får jag erkänna. Jag går gärna på teater om någon ber mig, men det är inget jag haft tid att prioritera i mitt vardagsliv.”

Ockelbos nya utbildnings- och kulturchef beskriver sig om nyfiken, vetgirig och tydlig, medveten om att hans roll är viktig i en liten kommun som strävar efter inflyttning och tillväxt. ”Det finaste med jobbet är när skolan verkligen får betydelse för en ung människas möjligheter i livet”, säger Ola Johansson. 

Så vad hoppas han uträtta som förvaltningschef för utbildnings- och kulturfrågorna i Ockelbo?
”Skolan har ju redan höga resultat, men det gäller att bibehålla dem, och se om det finns enskilda ämnesområden som behöver lyftas. Vi behöver också tänka ut hur vi bäst hjälper de elever som av olika anledningar inte går det raka utbildningsspår samhället stakat ut.”
”Det ska också bli spännande att höra vilka krav Ockelbos politiker ställer på de olika verksamheterna, vilka mål de vill att vi uppnår framöver”, säger Ola Johansson.

Ola Johansson tillträder som sagt den 1 september.
Men först blir det traditionell julisemester – och Gothia Cup med familjen.
”Jag är ganska rastlös av mig och ligger inte gärna stilla vid en pool på ett charterhotell. Vintersemester i fjällen är det jag gillar allra bäst.”

av Elina Sorri
2017-06-08

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17