"Den vackrast belägna kyrkan norr om Alperna" fyller 100 år

"Den vackrast belägna kyrkan norr om Alperna" fyller 100 år

Visning av kyrkskatten - biskopen leder högmässa

När Åmots kyrka invigdes 25 mars 1917 uttalade dåvarande ärkebiskopen, Nathan Söderblom, orden som blivit dess signum: ”Den vackrast belägna kyrkan norr om Alperna!”.
I helgen firas kyrkans 100-årsjubileum med guidad visning, musikgudstjänst – och en festhögmässa ledd av biskop Ragnar Persenius, Uppsala stift.

Se hela programmet längre ned eller klicka här.


100-årsfirandet pågår både lördag och söndag, som sig bör med musik, sång och gudstjänster. Men det blir även bildspel och berättarstund i Bunges kapell, då tidigare präster och kyrkvärdar delar med sig av sina bästa kyrkminnen.

På lördagen har allmänheten ett unikt tillfälle att få se en verklig kulturskatt, däribland Åmots kyrkas egen brudkrona. Då visar Elsie-Britt Eriksson och Anita Wiklund de kyrkliga inventarierna och föremålen för allmänheten. Dopfunt, krucifix, psalmtavla, kyrksilver och textilier bär alla på en egen historia. Kollekthåvarna i röd sammet är exempelvis daterade så tidigt som 1732 – snart 300 år gamla.

Den avslutande festhögmässan på söndag – med påföljande kyrklunch – leds av biskopen i Uppsala stift, Ragnar Persenius.
”Det ska bli festligt. I kyrkosammanhang är 100 år kanske inte så mycket. Men den fina kyrkan i Åmot är väl värd att fira. Både till sitt inre och yttre ser den ut som de flesta tänker sig att en kyrka ska se ut, gammaldags på ett nytt sätt”, säger Ragnar Persenius (bilden nedan).


Det är inte första gången biskopen besöker byn.
”Det första tillfället jag tänker på är när kyrkoherde Håkan Wallstén och jag skulle göra ett besök i kyrkan. Inne i Åmot såg vi en pick-up med en skjuten björn på flaket. Den björnintresserade vaktmästaren tog emot oss och vi berättade att vi sett björnen. Han såg helt oberörd ut. När vi gick till bilen och vände oss om såg vi vaktmästaren springa till bilen och åka iväg med full fart”, berättar Ragnar Persenius. 

”Det andra tillfället är när vi hade ett möte med den regionala samrådsgruppen för de kyrkliga kulturvärdena i Åmots kyrka. Med representanter för bland andra länsstyrelserna och länsmuseerna samtalade vi om denna kyrkas speciella värden och hur vi ska klara av att vårda och använda våra kyrkor i framtiden.”
Och vad kommer din predikotext att handla om på söndag?
”Det är midfastosöndagen och temat är Livets bröd. Både det bröd som vi alla behöver för att överleva och det bröd som Jesus ger oss för att stilla vår hunger efter livskraft, mening i livet och hopp för framtiden”, svarar biskopen.

Det var redan under 1800-talet, när bruksbefolkningen i Åmot ökade, som man började diskutera ett kyrkobygge i byn. Bunges kapell som invigdes 1798 räckte inte längre till, och Fröberget intill Bunges sågs som en lämplig plats.
En första förslagsritning gjordes av G Aug Eklund i Gävle. Den skickades till Överintendentämbetet där den, förmodligen till arkitektens förtret, gjordes om rejält.

Förslaget togs om hand av en skåning, arkitekten Georg Alfred Nilsson, verksam i Stockholm. Han gjorde en ny ritning, som även inkluderade alla inredningsdetaljer.
I vanliga fall var det skolor Nilssons ritade mest - han är till exempel upphovsman till Högtomtaskolan i Hofors. Bland svenska kyrkor ritade han bara två: Åmots kyrka och Baltaks kyrka i Tidaholms församling.

Grundplan enligt Georg A Nilssons ritning, 1914. 

1914 började arbetet, med Gustaf Pettersson från Ockelbo som byggmästare. Kyrkan är uppförd i slaggsten och tegel, på en sockel av gråsten och har plats för cirka 300 personer.
Från början var urtavlan på kyrktornet bara en attrapp – ställd på klockan 11 för att ingen församlingsmedlem skulle glömma vilken tid det är gudstjänst.
Den första kyrkklockan gjöts 1916 hos K G Bergholtz & Co i Stockholm, och den andra anlände 20 år senare från samma leverantör.
Orgeln, som byggdes av Setterqvist och son i Örebro 1875, överfördes från kapellet till kyrkan 1920.

av Elina Sorri
2017-03-24 

Källa: Fakta om kyrkan är hämtad ur skriften Åmots kyrka av Ann Mari Karlsson, utgiven 1990 av Uppsala stifts kyrkobeskrivningsredaktion.

PROGRAM
Åmots kyrkas jubileumshelg 25-26 mars 2017 

Lördag 25 mars
Åmots kyrka
Kl 12.15  Buss avgår från Kyrkans hus, Ockelbo.
Kl 13.00-13.10  Ärkebiskop Nathan Söderblom gestaltas av Hasse Bergkvist.
Kl 13.10-14.00  Kyrkliga inventarier. Elsie-Britt Eriksson och Anita Wiklund visar och berättar.
Bunges kapell
Kl 14.00-16.00  Församlingen bjuder på kaffe.
Kl 14.00  Bildspel som visar Åmots kyrkas historia.
Kl 15.00  Berättarstund. Evan Lager, Nanny Leffler, Börje Olsson, Anita Wiklund, Signild och Karl-Sture Tholén med flera delar med sig av egna minnen och erfarenheter om vad som har hänt i församlingen.
Åmots kyrka
Kl 16.00  "Tacka Herren med sång" - Musikgudstjänst. Åmotskören, Ockelbo Kyrkokör, musiker från Åmot, Gustav Ödegården-Richter samt Christina Danielsson.

Söndag 26 mars
Åmots kyrka

Kl 10.00  Buss avgår från Kyrkans hus
Kl 11.00  Festhögmässa. Biskop Ragnar Persenius. Församlingens präster. Gustav Ödegården-Richter. Musik av Garden of Joy med Eya Le Wartie med flera.
Bunges kapell
Efterföljande kyrklunch.

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17