Följ Ockelbos kommunfullmäktige live på webben!

Följ Ockelbos kommunfullmäktige live på webben!

Sändningar från sammanträdena kan ses både direkt och efteråt

Nu har starten gått för livesändningar av Ockelbos fullmäktigesammanträden.
Det senaste mötet kunde följas direkt på ockelbo.se, och kan även ses i efterhand.
”Det känns väldigt bra att ha kommit i gång. Det gör att fler kan ta del av sammanträdena”, säger Anna Schönning, kommunfullmäktiges ordförande (S) i Ockelbo.

Måhända var det lite extra pirrigt för de 31 fullmäktigeledamöterna i måndags när det var dags för premiär av livesändningarna från Perslundaskolans aula.
”Ja, lite nervöst var det kanske. Vi har nyligen börjat använda surfplattor också, och som ordförande upplevde jag det lite stressigt att hålla reda på ärendelista, talarlista och handlingarna i min ipad samtidigt som det var premiärsändning. Men det blir bättre”, säger Anna Schönning (bilden nedan).


Ledamöterna förbereddes under
hösten då det gjordes testfilmningar som dock inte sändes live.
”Jag har inte hört någon ledamot som varit emot idén, det har bara varit positiva åsikter. Och efter sändningen fick vi också positiv feedback från några som tittat.”
Inspelningen av sammanträdet ger allmänheten en helt ny möjlighet att lyssna av allt som de förtroendevalda framför i talarstolen, inte bara det som protokollförs i form av beslut.
”Det är en klar fördel, tycker jag”, säger Anna Schönning som också tror att fler politiker kommer att ta chansen att stiga fram och profilera sitt parti. 

Under fullmäktigesammanträdet 6 mars var det premiär för ytterligare ett nytt inslag. Inför varje möte framöver kommer en gäst att bjudas in för att berätta mer om verksamheter i kommunen. Först ut var Wij Trädgårdars vd Malin Hermansson som gav en lägesbeskrivning från besöksparken och berättade om planerna inför den kommande säsongen, ett litet avbrott i dagordningen som uppskattades av både ledamöter och åhörare.

Premiärgäst var Malin Hermansson, VD för Wij Trädgårdar.

”Presidiet har diskuterat hur vi kan göra sammanträdena mer intressanta och informativa för ledamöter och åhörare. Eftersom fullmäktige är kommunens högst beslutande organ behöver vi återrapportering och möjlighet att ställa frågor till företrädare för olika verksamheter. Vi hoppas att det även ska göra det intressantare för dem som tittar på oss via webben”, säger Anna Schönning.

Monica Åkesson, kommunikatör, och Lotta Sen Thakuri, it-strateg, har planerat och förberett för livesändningarna från Ockelbos fullmäktige.
”Vi provade oss fram med teknik, ljud och bild en period innan vi gick live på riktigt. Premiärsändningen pekade ut ytterligare detaljer att förbättra, så finslipandet kommer att fortsätta innan allt sitter”, säger Monica Åkesson.

av Elina Sorri
2017-03-15Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17