Kuxatrafiken ska köras med fossilfritt bränsle

Kuxatrafiken ska köras med fossilfritt bränsle

Ockelbo Taxi har nytt femårsavtal - och ställer om till biodiesel

Ockelbo Taxi har fått uppdraget att köra kommunens Kuxatrafik de kommande fem åren.
Och nu åtar sig företaget att börja köra sina fordon på fossilfritt bränsle i höst.
”Vi planerar att gå över till biodiesel”, säger Göran Persson, Ockelbo Taxi.

Upphandlingen av Kuxatrafiken för perioden 2017-2022 är avgjord. Ockelbo Taxi fortsätter att köra kommunens lokaltrafik, som är avgiftsfri för resenärerna, de kommande fem åren.
Men snart är Kuxatrafiken inte bara avgiftsfri – från hösten ska den även köras på förnybart och fossilfritt bränsle.

En biodiesel som redan används av många kollektivtrafikföretag, taxibolag och åkerier kallas HVO 100 – vilket är en förkortning av hydrerade (vätgasbehandlade) vegetabiliska oljor. Den är en kemisk kopia av vanlig diesel, tillverkad av råvaror från växtriket, som matoljor eller slaktavfall.
”Det vi behöver för att komma i gång är tillstånd för en ny tank på området, och en leverantör”, säger Göran Persson, som tillägger att övergången även gäller företagets taxibilar.

Efterfrågan på HVO 100 har ökat dramatiskt de senaste åren. I april 2016 bestämde till exempel hållbarhetsnämnden inom Region Gävleborg att alla dieselbussar på X-trafiks linjer i länet skulle ställas om till HVO, vilket genomfördes till hösten samma år.

Antalet tillverkare som producerar biodieseln för den svenska marknaden är dock begränsat fortfarande. Ockelbo har närhet till det relativt nystartade företaget Colabit Oil i Norrsundet, som leverar HVO från finska Neste Oil, men är i färd med att starta upp en egen produktionsanläggning på orten.

HVO 100 sägs minska utsläppet av växthusgaser med upp till 90 procent jämfört med vanlig diesel.
Ockelbo Taxi förbrukar cirka 120 000 liter diesel per år, vilket efter en omställning till biodieseln i såfall skulle reducera koldioxidutsläppet från deras bussar och taxibilar med 303 126 kilo på ett år. 

I underlaget till upphandlingen av Kuxatrafiken uttryckte kommunen önskemål om miljömedvetenhet hos den blivande entreprenören.
”Det är enormt glädjande att Ockelbo Taxi följer många av sina kollegor i branschen och ställer om till fossilfritt bränsle. Nu kommer Ockelbo kommun att ha en både avgiftsfri och fossilfri lokaltrafik, vilket vi är väldigt stolta över”, säger Carita Carter, kollektivtrafikhandläggare.

av Elina Sorri
2017-03-20

KOMMENTAR
Uträkningen i artikeln gällande de minskade koldioxidutsläppen är gjord med ett beräkningsverktyg på företaget Energifabrikens hemsida.

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17