Birgitta och Per-Erik

Barfotahästar har satt Lingbo på kartan!

Birgitta Färnstrand Svensk går i bräschen som hovformsspecialist!

"Ingen hov är den andra lik", berättar Birgitta för kommunens besökare under Företagardialogen denna vackra novemberdag. Företaget Hooka AB var först ut i Sverige med hovverkning och utbildar i konsten att forma hoven efter bland annat hästens sula.


Charlotta Ryd , Magnus Jonsson och Birgitta Färnstrand Svensk inspekterar en hov.

Birgitta Färnstrand Svensk .


Det är en fin novemberdag
som besökarna från kommunen träffar Birgitta Färnstrand Svensk och Per-Erik Svensk på deras kursgård i Lingbo. Kommunstyrelsens ordförande Magnus Jonsson (S), kommunchef Charlotta Ryd, Mimmi Ekström och Henrik Ricknell från näringslivsenheten fick under besöket veta att företaget är störst i norden inom denna bransch och de arbetar hårt för ett erkännande av barfotaverkaren som yrkesgrupp.

Birgitta är utbildad hästmassör och hovslagare, och mötet med en sexårig schettlandsponny med fång*, för tolv år sedan, fick henne att undersöka orsak och fundera kring behandling. Det man som hovslagare vanligen gör är att man kapar tån och skor bakvänt, men det blev inte bättre. Orsakerna till fång kan vara många och Birgitta hittade en hemsida som utförligt dokumenterat en häst med liknande hov, med bilder och dagbok kring åtgärder, miljö och foder. Hon hade hästägarens fulla förtroende och i dialog med denna skippade de järnskor och började behandla ponnyn likt det Birgitta läst. Hon följde hästen kontinuerligt under tre år med ett lyckat utfall.

Från att ha varit ”en i gänget” bland hovslagare så berättar Birgitta för besökarna att det verkligen blev en stängd dörr då hon slutade sko i järn!

”Okunskap kring barfotaverkning gör att vissa kallar det djurplågeri” berättar Birgitta och fortsätter förklara att en barfotahäst måste få vänja sig. Det går inte att ta av skona och belasta hästen direkt utan den måste få vänja sig. ”Skydd måste de ha! Jag går på vad som är det bästa för hästen, det är A & O”. Skydd för hästens hov, som Birgitta syftar, på är i form av boots, en gummisko, och det är en marknad som nu bara växer. Magnus frågade om inte hästen upplever det klumpigt då den får bootsen på hoven, men Birgitta svarar att de vänjer sig nästan omgående.


Boots

 
Boots, märke Shings.

I tisdags var Birgitta på föreläsning i Gävle, som arrangerades av ALMI** och i samband med denna delades diplom ut till Årets mentor. Priset tillföll Åsa Moberg, som det senaste året varit just Birgittas mentor. ”Stödet har varit ovärderligt”, berättar Birgitta då hon arbetar för att ansöka om yrkesutbildning i hovverkning. Processen är minst sagt komplex och innebär kontakter med Jordbruksverket, Myndigheten för yrkeshögskolan, Skolverket och ett annat spår går via Naturbruksgymnasium i Nytorp. Vi får veta att det finns beslut på att ingen utan hovslagarutbildning får verka hovar från 1 januari 2026***, och här är just kontakten med Jordbruksverket prioriterad för att få dem att förstå att det finns andra alternativ till hovslageri.

Företaget Hooka AB, namnet kommer från en av Birgitta och Per-Eriks hästar, laddar nu för att ta emot kursdeltagare i hovverkning i helgen. Det har blivit en hel del kurser under åren och Per-Erik, som arbetar administrativt i företaget, berättar att deras utbildningar lett till 70 startade företag runt om i landet.

*Fång: Fång är en inflammation i lammellagret i hästens hovar. Lamellagret är ”fästet” mellan hovkapseln och hovbenet. Inflammationen gör så att hästen får mycket ont i sina hovar. Följden blir en sänkt hållbarhet i lamellagret vilket innebär en risk för att hovbenet roteras och/eller sänks i hovkapseln. Det är detta som gör att det i många fall ses en fångrand i hovkapseln när hoven växer ner. Orsaken är att den nya hovväggen som växer ut från kronranden följer det nya läget på hovbenet. (text från http://www.distriktsveterinarerna.se )

**Föreläsningar arrangör ALMI, föreläsningsserie ”Fler hållbara företag i tillväxt” under hösten 2017. Se Företagskalender på Ockelbo kommuns hemsida om du vill anmäla dig till den sista i serien (6 december på Konserthuset i Gävle) Länk här: http://www.ockelbo.se/Besokare/Evenemang-i-Ockelbo/ALMI-bjuder-in-till-forelasning4/?currstartdate=2017.12.06.

*** https://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/djurhalsopersonal/arbeteinomdjurenshalsoochsjukvard/hovslagare.4.32b12c7f12940112a7c800010402.html

Länk till företagets hemsida: http://www.sanhcp.org/

av Mimmi Ekström

2017-11-17

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17