Locker Room Talk

Locker Room Talk

- årets Claes Andersson-stipendiat

Shanga Aziz och Rogerio Silvas driver en hyllad kampanj för att stoppa skitsnacket i omklädningsrummet. Målet är att få unga killar att växa upp till män med schyssta värderingar.

Nu har deras förening Locker Room Talk utsetts till årets Claes Andersson-stipendiat.

”Det betyder jättemycket för oss att få det stödet”, säger Shanga.

Kompisarna Shanga Aziz och Rogerio Silva från Finspång skulle starta ett så kallat UF-företag. De satt i ett grupprum på gymnasieskolan och bollade idéer när de fick syn på en artikel om en gruppvåldtäkt, kommenterad av män som tyckte att kvinnorna bara hade sig själva att skylla.

”Då kände vi att vi ville göra något mer än att sälja doftljus eller mobilskal som traditionella UF-företag”, berättar Shanga.


Shanga Aziz och Rogerio Silva

Locker Room Talk logga

 

De idrottsintresserade gymnasieeleverna började jobba. Efter att ha frågat ut mer än hundra kvinnor om deras tankar och upplevelser kunde de konstatera att det är när killar umgås med killar, exempelvis i omklädningsrum, som sexism och andra dåliga värderingar grundläggs.

Idén till Locker Room Talk och kampanjen ”stoppa skitsnacket” var därmed född. Inspiration till företagsnamnet fick grundarna när den dåvarande presidentkandidaten Donald Trump avslöjades med grovt sexprat och ursäktade sig med att det bara var ”locker room talk”.

Teamet, där även Julia Frännek och Hampus Sagrelius kommit att ingå, har skapat en metod som går ut på att i åtta 15-20 minuter korta pass i samband med träningar prata jämställdhet, känslor och respekt med killar i åldrarna 10-14 år.

”Ju äldre killarna blir, desto mer förankrade blir deras värderingar. Därför vill vi jobba med de riktigt unga och hjälpa dem att skaffa sig en schysst värdegrund. Första steget är att ge killarna en tankeställare och få dem att förstå att det finns en del påhittade regler om hur killar ska vara som man inte behöver följa.”

Ungdomarna bakom Locker Room Talk hoppades att några idrottsföreningar i hemkommunen Finspång skulle haka på och vilja testa metoden.

Ett år efter det att UF-företaget bildades åker de runt i hela Sverige och kör sin utbildning. Drygt 80 föreningar har fått besök och många fler står i kö för att få hjälp med att förändra bilden av vad ordet manlighet kan stå för.

När fotbollslandslagets Jimmy Durmaz ställde upp som frontfigur för ”stoppa skitsnacket” blev det som i dag är en ideell förening känd i de riktigt breda kretsarna.

”Hans engagemang har betytt jättemycket. Grabbarna som vi utbildar ser upp till spelare som Jimmy. Kan han ta ställning i jämställdhetsfrågan blir det också en viktig fråga för grabbarna.”

När den störste av dem alla, Zlatan Ibrahimovic, på årets fotbollsgala för första gången delade ut sitt nyinstiftade pris ”Number 10” gick miljonchecken till Locker Room Talk som ytterligare en tung bekräftelse på att organisationen är rätt ute.

”När även Zlatan tar ställning, då är det liksom inget snack om saken. Vi visade filmen med Zlatan för grabbarna på ett pass efteråt. Om koncentrationsnivån normalt ligger på 100 var den säkert 10 000”, skrattar Shanga.

Stort, fast på ett annat sätt, tycker 19-åringen också att det ska bli att få ta emot Claes Andersson-stipendiet i samband med Luciahögtiden i Ockelbo kyrka.

”Det är otroligt hemskt och tragiskt att höra vad Claes Andersson råkade ut för. Men just därför finns det också desto större anledning att jobba förebyggande med killar som ska växa upp till män. Det är lätt att prata åtgärder efteråt. Men fokus måste ligga på vad vi kan göra innan så att det inte händer.

Shanga Aziz säger att det är en stor ära för organisationen där han är ordförande att bli uppmärksammad av Claes Anderssons minnesfond.

”Det känns fantastiskt att få det här stödet. Det betyder jättemycket för oss.”

av Mats Jonsson

2017-11-28

Fotnot:  Initiativet för årets stipendiat kom från Claes Anderssons familj.

Tre råd till ungdomsledare från Shanga Aziz:

 1. Jobba med låga trösklar. Gör det enkelt. Förvänta er inte att det går att skapa nya värderingar med en två timmar lång tröttande föreläsning. Ta en kvart en gång i veckan i stället för att prata känslor. Gör det till ett långsiktigt projekt.
 2. Dumförklara inte barn för vad de tänker eller vad de säger. Bli inte arg. Tänk på att du är en förebild. Bete dig själv schysst. Fråga på ett mjukt sätt ”varför säger du så?” eller ”hur tänker du nu?” för att få igång ett samtal.
 3. Levandegör de värdegrunder som de flesta idrottsföreningar har. Står det i policydokumenten att vi ska jobba med jämställdhet – ställ frågan om vi verkligen gör det också.

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17
 

Ur motiveringen:
”Årets utdelning ur fonden tillfaller ideella organsationen Locker Room Talk i Finspång för deras initiativ och arbete med och till ungdomar på väg in i vuxenlivet.

Organisationen har genom sitt arbete med föreläsningar och events satt fokus på vikten av empati och vänskap inom idrott såväl som i kompisgängen, en synnerligen god egenskap att ta med sig i livet helt i Claes Andersson minnesfonds anda.”

Luciahögtid i Ockelbo kyrka kl 19–21
onsdag 13 december 2017