Foto: Wellnet

Storsatsning på friskvård

– bidraget nästan fördubblat

En glad nyhet för alla anställda inom Ockelbo kommun: Nästa år höjs friskvårdsbidraget från 800 till 1 500 kronor.

”Det är viktigt att vi har en frisk personal. Och kan vi som arbetsgivare stimulera fler att ta hand om sig själva är det naturligtvis väldigt positivt, säger Anna Schönning i personalutskottet.

Gymträning, bad, bastu, massage och akupunktur är exempel på motions- och friskvårdsaktiviteter som en arbetsgivare kan erbjuda sin personal skattefritt enligt den lagstiftning som Skatteverket tillämpar.


Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

 

Ockelbo kommun har under de senaste fem åren delat ut en friskvårdspeng på högst 800 kronor per år.

Men efter årsskiftet blir det en höjning med hela 87 procent. Då kan den som vill ta emot 1 500 kronor för olika må bra-aktiviteter. Ockelbo blir därmed den kommun i Gästrikland som lägger allra mest pengar på personalens välmående i form av friskvårdsbidrag.

”Pengen” kan utnyttjas via Wellnet, ett företag som förmedlar tjänster inom friskvårdssektorn. I dagsläget finns tio lokala företag i Ockebo kommun anslutna till Wellnet. Men det är fritt fram att även använda Wellnetanslutna företag i andra kommuner.

Förra året utövade 62 procent av alla månadsanställda någon form av friskvård via Wellnet och genom att använda åtminstone en del av bidraget. Nu när beloppet höjs är förhoppningen att andelen användare ska öka.

Anna Schönning, personalutskottets ordförande, motiverar storsatsningen så här:

”Vi önskar att fler ska ta chansen att utnyttja friskvårdspengarna. Dagens belopp kan vara för lågt. Det är dyrt att exempelvis träna på gym. Alla har inte ekonomiska möjligheter att göra det de själva vill. Därför höjer vi bidraget för att öka valmöjligheterna.”


Anna Schönning

 

Med större friskvårdspeng hoppas personalutskottet alltså att fler anställda ska komma igång och träna eller ägna sig åt andra aktiviteter som de mår bra av.

I förlängningen leder det rimligtvis till friskare personal, lägre sjukfrånvaro och att medborgarna i Ockelbo får ut mer för sina skattepengar.

”Varje ytterligare anställd som kommer sig för med att nyttja den här möjligheten är en vinst för oss”, säger Anna Schönning.

Fotnot: Kommunens timanställda är inte anslutna till Wellnet. De erbjuds i stället gratis bad på badhuset en gång i veckan

Av Mats Jonsson
2017-11-23

Fakta / Friskvårdsbidrag i gästrikekommunerna

Ockelbo: 800 kronor i dag. 1 500 kronor från och med 2018.

Hofors: 400 kronor. Översyn förbereds.

Gävle: 1 000 kronor.

Sandviken: Har inget friskvårdsbidrag. Ger i stället rabatt för bad och gym på Parkbadet.

Fakta Skatteregler

Exempel på aktiviteter som Skatteverket godkänner som skattefri friskvård: Bastubad, profylaxkurser för blivande föräldrar, inköp av vissa appar, bangolf, bollsporter, gymträning, simning, längdskidåkning, hypnos och jogging.

Exempel på icke godkänd friskvård: Utförsåkning, golf, spabesök, bergsklättring, biljard, sportdykning, fiske, ridning, jakt, körsång, motorsport, paintball, segling och schack.

Källa: Skatteverket

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17