Byggföretagen har fullt upp i Ockelbo

Byggföretagen har fullt upp i Ockelbo

MP Bygg om högkonjunkturen: "Det finns jobb till alla"

Det råder byggboom i Ockelbo.
Det bekräftar Magnus Persson, som driver företaget MP Bygg & Fastigheter med sju anställda.
”Det finns jobb åt alla i branschen just nu”, är hans bedömning.

För 17 år sedan köpte Magnus Persson en hyresfastighet i Gävle. Det blev starten till det egna företaget MP Bygg & Fastigheter.
”När jag köpte huset startade jag en egen firma och föreslog min dåvarande arbetsgivare att jag skulle jobba åt honom som inhyrd snickare istället. Det var väl så det började”, berättar Magnus för kommunens representanter i Företagardialogen som besöker företaget: kommunstyrelsens ordförande Magnus Jonsson (S), näringslivschef Mimmi Ekström och näringslivsutvecklare Henrik Ricknell.

Kommunstyrelsens ordförande Magnus Jonsson på besök hos Magnus Persson som driver MP Bygg och Fastigheter. 

Den första snickaren anställde Magnus Persson via referenser, en person han fick höra mycket gott om.
”I början har man ett visst kontrollbehov, men jag anställde bra folk och kunde slappna av så småningom. Första gången en kund föredrog att en av mina anställda gjorde jobbet i stället för mig kändes det ju lite”, skrattar Magnus.
”Men det är självklart bara positivt”, lägger han till.
Magnus bekräftar att det råder byggboom i Ockelbo just nu.
”Telefonen går… Ungefär 80 procent av uppdragen utför vi åt företag, resten är privatkunder. Det händer ganska ofta att vi tvingas säga nej för att vi inte hinner med.”

I dag har han sju anställda, en storlek han nöjer sig med.  Fyra av dem är för närvarande sysselsatta med att bygga nya personal-, maskin- och förrådsutrymmen åt Ockelbo församling, totalt 600 kvadratmeter nybygge plus betongfickor för grus och jord på gården.
”Det är ett stort jobb för oss”, konstaterar Magnus.

Mikael Olsson.

Christoffer Lundgren. 

Den gamla personalbyggnaden har rivits och inuti den nya trästommen jobbar Christoffer Lundgren och Mikael Olsson. Magnus snickrar inget själv numera, bara om det blir ”kris” och tiden är knapp.
Kontoret har han i Wij herrgårds norra flygel.
”Det var skönt att flytta firman hemifrån och bättre skilja på privatliv och jobb”, konstaterar han.

Alla småföretagare, och kanske särskilt inom byggbranschen, har en sak gemensamt: tidsbrist.
Att dra in uppdrag och hålla personalen sysselsatt, räkna på anbud, sköta redovisningen, ha kontakt med underleverantörer och följa upp pågående projekt blir omöjligt när dygnet bara har 24 timmar.
”Jag lejer bort mycket pappersarbete; har en erfaren kalkylator som räknar på jobb och en annan som hjälper till med det löpande. Tiden räcker inte till annars”, säger Magnus Persson.

Nu när politiker och tjänstemän från kommunen besöker företaget passar han på att lyfta fram funderingar kring kommunala upphandlingar och Inköp Gävleborgs regelverk.
”Jag vet att många hantverkare gärna skulle göra jobb åt kommunen men det är svårt att komma in. Vi märker att ett jobb har påbörjats och undrar ibland varför fler lokala företag inte varit med och lagt anbud”, säger Magnus Persson.

Magnus Jonsson och Mimmi Ekström lovar att ta frågan tillbaka till kommunen och Inköp Gävleborg, och återkomma till både MP Bygg och andra företag. Inom Inköp Gävleborg väntas också förändringar framöver, eftersom Gävle kommun valt att gå ur samarbetet.
”Vi vill självklart gynna företag på orten. Vi förtroendevalda måste också bli bättre på att styra upphandlingarna. Det är ju flera renoveringar och investeringar på gång i både Åbyggeby, Gäveränge och Rabo skolor”, konstaterar Magnus Jonsson.

Mimmi Ekström tipsar Magnus Persson om att det ska arrangeras både information och utbildning kring upphandlingar i Ockelbo inom kort.
”Det är efterfrågat och vi hoppas att intresserade företagare har tid att komma och ställa frågor men också framföra sina krav och önskemål”, säger Mimmi Ekström.

Företagardialogen på besök hos MP Bygg & Fastigheter som är i färd med att bygga nya personal- och maskinutrymmen åt Ockelbo församling. Från vänster Henrik Ricknell, näringslivsutvecklare Ockelbo kommun, Magnus Persson, företagare, Mimmi Ekström, näringslivschef och Magnus Jonsson, kommunstyrelsens ordförande (S). 

av Elina Sorri
2017-10-25

LÄR DIG MER OM UPPHANDLINGAR
2 november bjuder Inköp Gävleborg och Ockelbo kommun in till en informationsträff kring offentlig upphandling.
Tid: Kl 16.00-17.30.
Plats: Stora Vänortsrummet, kommunhuset.
Under denna första träff går vi bland annat igenom:
- var hittar jag aktuella upphandlingar
- hur får jag ett avtal
- hur ställer man krav i upphandlingar
- LOU - så fungerar det

Anmäl dig senast 30 oktober genom att maila naringsliv@ockelbo.se. Ange namn, telefonnummer, e-post samt företagsnamn. Vid frågor kontakta Mimmi Ekström, näringslivschef 0297-554 04.
Välkommen!

Klicka här för mer information!

ANBUDSSKOLA
23 november följs informationsträffen upp med en praktisk utbildning kring anbud.
Tid: Kl 16.00-17.30.
Plats: Stora Vänortsrummet, kommunhuset.

Anmäl dig senast 20 november genom att maila naringsliv@ockelbo.se. Ange namn, telefonnummer, e-post samt företagsnamn. Vid frågor kontakta Mimmi Ekström, näringslivschef 0297-554 04.
Välkommen!

Klicka här för mer information!

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

VILL DU HA KOMMUNBESÖK?

Vill du också ha besök på ditt företag? Här kan du läsa mer om Företagardialogen i Ockelbo.