Bysjöstrand i Ockelbo inför gemensam lunchbuffé

Bysjöstrand i Ockelbo inför gemensam lunchbuffé

Väntas stärka både trivsel och kontakter på äldreboendet

Kan gemensam lunch i samlingssalen höja trivseln – och samtidigt göra att de boende äter mer näringsrikt och varierat?
”Vi tror det och vill gärna testa”, säger Per Ahlbom, kostchef i Ockelbo kommun.

De boende på Bysjöstrand äter normalt sina måltider på den avdelning de tillhör. Undantag är vid festligare tillfällen då det erbjuds gemensamt firande i samlingssalen, som exempelvis hattparad, Nobelfest, jul och midsommar.
Sedan i våras har en ny idé bollats mellan personal inom kostverksamheten och Bysjöstrand: Varför inte erbjuda de äldre att lunch tillsammans varje dag?

Fördelarna är många, tror kostchefen Per Ahlbom (bilden ovan.)
”De boende får möjlighet att smaka på fler rätter, och ett aptitligt och fräscht salladsbord kan locka till att äta mer grönsaker. Samtidigt kan man träffa gamla vänner och bekanta som bor på andra avdelningar lite oftare”, säger Per Ahlbom.
”Samtidigt blir det en välkommen chans för kostpersonalen på Bysjöstrand att träffa både omsorgspersonalen och brukarna mer.”

Projektet börjar på prov. Lunchbuffé kommer att dukas upp fyra fredagar i rad med start 3 november, och därefter får en utvärdering visa om det ger positiva effekter.
De som inte kan eller vill äta gemensam lunch i samlingssalen kommer att få lunchen serverad på sin avdelning, precis som nu.

av Elina Sorri
2017-10-23


Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17