Gallerian i Ockelbo byggs om

Gallerian i Ockelbo byggs om

Café Lamijas flyttar in i före detta Swedbank - och Hårcentrum utökar

Efter att kvarteret Uret i Ockelbo nu fyllts med butiker är det snart Centrumhusets tur.
Under nästa år ska hela den invändiga Gallerian byggas om och moderniseras.
”Vi har flera företagare som vill satsa på handel i centrum”, konstaterar Mimmi Ekström, näringslivschef.

Bilden ovan: Näringsidkare som satsar på den nya Gallerian i Ockelbo: Från vänster Maja Danbrink, Hårcentrum, Afet Misirsson, Café Lamijas, Mimmi Ekström, näringslivschef Ockelbo kommun, Emin Misirsson, Café Lamijas, David Hedman, teknisk chef Ockelbo kommun.

Projektet "Framtidens Centrum” inleddes i Ockelbo 2014. Målet var att utforma ett nytt och mer välkomnande torg, i dialog med medborgarna. Syftet var att människor skulle trivas och dröja sig kvar längre tid i centrum, och att handeln skulle få en skjuts framåt. 5 miljoner kronor öronmärktes för ombyggnationen.

När Swedbank aviserade sin avveckling i Centrumhuset flyttades fokus i projektet från den yttre miljön till den inre. Prioriteringen blev att först fylla de tomma lokalerna i Uret och Centrumhuset med handel och service, och därefter gå vidare med utomhusmiljön.
I en första etapp har de tre butikerna Berggrens Blomster, Stinas Skor och Åkessons El kommit på plats i kvarteret Uret efter nödvändiga ombyggnationer.

Gallerian i Centrumhuset i Ockelbo ska byggas om och moderniseras nästa år. 

Och nu är turen kommen till Centrumhuset.
Under första halvan av 2018 kommer inomhustorget och dess omkringliggande lokaler att byggas om och fräschas upp för en efterlängtad nystart av Gallerian.
Afet och Emin Misirsson, som nyligen startat Café Lamijas, tar täten genom att flytta över kaféet till den större och ljusare Swedbanklokalen för att kunna satsa på ett utökat utbud av hemlagade bakverk och maträtter.

Maja Danbrink, Hårcentrum, ska ta över grannlokalen som tidigare var nagelstudio, för att kunna bygga ut sin frisörverksamhet med fler kundstolar och bättre personalutrymmen.
”Det är otroligt roligt att Afet och Emin ser nya möjligheter för kaféet, och ett väldigt gott tecken för Ockelbo att Maja som hållit på i 28 år också väljer att gasa”, kommenterar Mimmi Ekström, näringslivschef i Ockelbo kommun.

Skiss över de nya butiksytorna: till vänster f d Swedbank som blir kafé, den gröna ytan är Hårcentrum som utökar, och till höger två mindre lediga butikslokaler. I planerna för den nya Gallerian finns också idén att öppna upp för passage mellan biblioteket och det kommande kaféet i den tidigare banklokalen. 

Ytan där kafégästerna sitter i dag byggs om till en ljus butikslokal med glasväggar. 

När kaféet flyttar ska dess nuvarande yta omvandlas till två mindre butikslokaler; en där kaféet har sin serveringsdisk och kassa i dag, och en mot gatan, som i dag är inredd för sittande kafégäster.
”Vi ska bland annat att sätta in nya glaspartier inomhus så att lokalerna blir mer attraktiva för både handlare och kunder”, säger Mimmi Ekström.
Det finns redan flera intressenter till de två lediga butikslokalerna.
”Vi kommer att lägga ut dem på Objektvision så att alla som vill får chansen att anmäla intresse”, säger Mimmi Ekström.

Enligt David Hedman, teknisk chef i Ockelbo kommun, kan ombyggnationerna börja tidigast i slutet av januari, efter projektering och upphandling.
”Vi siktar på att ha det nya kaféet färdigt innan sommaren och resten av Gallerian till nästa höst”, säger David Hedman.
Från nu och fram till nyår hyrs den tidigare banklokalen ut på ett tidsbegränsat kontrakt till en så kallad ”pop-up store” - Ockelboföretaget Kundköp som drivs av Susanne och Krister Larsson.

Från nu och till nyår hyr Kundköp den tidigare Swedbanklokalen för handel som en tillfällig ”pop-up store”. Krister och Susanne Larsson driver företaget. 

Ockelbos näringslivschef är själaglad över att det lossnat för en ombyggnad av Gallerian och att företagarna i Ockelbo tror på framtiden.
Och sedan när skyltfönstren åter är fyllda, hur blir det med torget?
”Det är absolut meningen att det ska förverkligas. Vi kanske får revidera den torgskiss som finns, men planen är fortfarande att skapa en trivsam mötesplats. Under tiden jobbar vi parallellt med mindre detaljer, som belysning utanför butiker och i stationsområdet”, säger Mimmi Ekström.

av Elina Sorri
2017-10-18

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

NÅGOT DU FUNDERAR ÖVER?

Kontakta näringslivsenheten i Ockelbo kommun: Mimmi Ekström tel 0297-554 04
E-post: naringsliv@ockelbo.se.