Drömmen om en ishall uppfylld i Ockelbo

Drömmen om en ishall uppfylld i Ockelbo

Bara veckor kvar till spolning: "Det känns overkligt!"

Ända sedan början av 1980-talet har hockeyfrälsta Ockelbobor drömt om en ishall på orten.
Nu, hösten 2017, är det bara några få veckor kvar innan isen spolas och drömmen blir sann.
”Det känns helt overkligt. När jag var liten gick vi på 1 maj och demonstrerade för en hall, och nu står den här”, säger Christian Stark, i dag 34 år och stolt ordförande i Ockelbo Hockey Club.

I slutet av september hoppas Ockelbo Hockey Club på byggbesiktning och därefter: Spolning!
Klubbens U 14-lag längtar.  Med gympaskor på fötterna kör de dribblingsövningar springande mellan konerna som tränaren Lasse Landström ställt upp på det rymliga betonggolvet.
Nästa år blir försäsongsträningen mer hockeylik. Till sommaren 2018 ersätts isen i kombihallen av ett inlinesgolv som väntas locka utövare från hela Sverige.

Ockelbo Hockey Clubs U14-lag längtar tills isen spolas i den nya kombihallen. Tills dess kör man dribblingsövningar runt konerna på betongplattan. 

Bygget har som planerat skett i etapper. Förra sommaren restes stolpar och tak och gjöts bottenplatta. I år har sockel, väggar, ventilation och brandlarm kommit på plats. Frivilliga är just nu i full färd med de sista detaljerna inför den första säsongen inomhus; man bygger förråd, monterar dörrar, sätter upp nät, skyltbelysning och annat.

Närmare 17 miljoner kronor har hittills kommit in till uppförandet av kombihallen.
Ockelbo kommun beviljade 7,5 miljoner (inklusive moms) till den första etappen, och 3,75 miljoner till den andra. Allmänna Arvsfonden sköt till 4,5 miljoner, Jordbruksverket 450 000 och Gävleborgs Idrottsförbund 400 000. Lokala företag har bidragit med över 200 000.

Christian Stark är ordförande i Ockelbo Hockey Club. Den här sensommarkvällen är han och flera med honom på plats vid hallen för att göra klart ett förrådsgolv. ”Jag har svårt att riktigt förstå att det är sant att vi kommit så här långt. Nu är vi inomhus!”.

Ockelbo Hockey Clubs medlemmar har själva dragit in medel, bland annat via skrotinsamlingar och försäljning av sponsorskyltar. Mycket pengar sparas också på att föreningen håller stenkoll på second hand-marknaden och hugger till när tillfälle ges.
”Vi har till exempel hittat ett bra plexiglas som ska gå runt hela sargen, som skulle ha kostat 250 000 att köpa nytt”, berättar Christian.
Även ljudanläggningen, liksom ismaskinen, blir väl fungerande fynd från större klubbar som skaffar nytt.  Innan den ordinarie läktaren kommer på plats får man också låna de mobila basketläktarna som tidigare användes bakom korgarna i Kuxahallen.

Innan byggstart räknade Christian Stark med att projektet skulle kräva minst 6 000 timmar av frivilligt arbete - ett måste för att få ihop kalkylen. Hittills beräknar han att man lagt ned 3 500 av de timmarna. Bland mycket annat har föreningen monterat hela betongsockeln till hallens väggar på egen hand.
”Enligt plan kommer vi att jobba mer själva med tredje etappen, då vi ska bygga omklädningsrum, fasta läktare och en lokal för bågskytteklubben”, säger Christian.
De delarna är ännu inte fullt finansierade, men ansökningar ur fonder och från andra bidragsgivare är gjorda – även för den planerade No Fall-banan som breddar hallens möjligheter och tillgänglighet ännu mer.

Att kombihallen kommer att utnyttjas fullt ut råder det ingen tvekan om. Ungdomslag från Brynäs har redan bokat in sig för träningsläger med boende i Ulvsta friluftsgård. Med tiden vill OHC kunna erbjuda hela konceptet på plats, med istider, mat och övernattningar.
”Det fantastiska är att vi kommer att ha verksamhet här året runt, det finns ett stort intresse för inlineshockey och vi kommer troligen att få arrangera både cuper och kanske till och med någon landskamp kommande år”, säger Christian Stark. 

av Elina Sorri
2017-09-04