Fler demensplatser på Bysjöstrand

Fler demensplatser på Bysjöstrand

Satsar på utbildning för personalen och livskvalité för de äldre

Gun följer gärna med ut på innergården för att hälsa på kaninerna Morsan och Ninisen.
”De är fina och roliga. Ibland hoppar de upp på taket rätt vad det är”, skrattar Gun.
Hon bor på en av Bysjöstrands demensavdelningar i Ockelbo, där personalen satsar på högsta möjliga livskvalité för sina brukare.

För två år sedan var 20 av de 81 platserna på äldreboendet Bysjöstrand i Ockelbo vikta för demensvård. Men behovet var mycket större än så.
Under fjolåret beslutade socialnämnden att öppna en tredje demensavdelning med ytterligare 13 platser på äldreboendet. I år har man organiserat om i ledningen för äldreboendet, så att tidigare enhetschefen Lotta Kling numera är enhetschef för demensvården, och Malin Åstrand för övrigt boende.

Den nya demensavdelningen ligger på bottenplan med utgång till den prunkande innergården. Många aktiviteter följer temat Djur-Natur-Kultur, och som en följd av det har kaninerna Morsan och Ninisen fått flytta in i en stor bur i ett vindskyddat hörn av gården.
I Sinnenas trädgård, som vetter mot Bysjön, finns en liten hönsgård med hemtrevligt kacklande ”pullor”. Djuren lockar fram många minnen och leenden bland de äldre.


Ivar blir förvånad över hur mycket rivna morötter kaninerna har fått i buren.
”De har fått det du inte orkade äta upp Ivar, det är dina morötter det där”, säger följeslagaren Helén som får Ivar att skratta gott.
Personaltätheten ligger på 0,8 anställda per brukare, och ambitionen på demensavdelningen är att alltid vara nära de boende och göra saker tillsammans.

Vid ett bord sitter enhetschefen Lotta Kling med några damer och pratar om vad man har gjort den senaste tiden.
”Vi har varit på höhässjning på Wij Trädgårdar, eller hur?”, säger Lotta. ”Och vi har besökt Älgparken.”
”Ja, vi var väldigt nära skogen med alla djuren”, bekräftar Gun.
”Jag tycker om när man läser”, berättar Sigrid.

Mitt på bordet sitter en naturligt tung och kramgo docka i tyg som föreställer en liten pojke.
Det är en av flera ”music dolls” på avdelningen, dockor som blir ompysslade av de boende, och som också kan spela musik. Anhöriga kan hjälpa till med att komponera en spellista av favoritlåtar som laddas ned till en spelare inuti dockan.
”Titta, vilken gullig kille det är! Det finaste man har sätter man på bordet”, säger Gun.

Ivar slår sig ned vid tv:n. Där börjar ett avsnitt av den älskade 70-talsserien ”Albert och Herbert” med Tomas von Brömssen och Sten-Åke Cederhök som han väl känner igen sen förr.
Ivar får sällskap av fler som lockas till fåtöljerna runt tv:n.
Bakom dem i sällskapsrummet, lite dold bakom skärmar täckta med spetsgardiner, vilar en dam i ”vaggan” – en skön säng som varsamt gungar en trött eller orolig själ till en stunds lugn och vila.
När hon vaknar till finns genast någon där som lugnande hjälper till med orienteringen i tid och rum.

av Elina Sorri
2017-09-25

FAKTA Demens
Demens är ett samlingsnamn för sjukdomar i hjärnan som påverkar minne, förmåga att tänka, planera och skapa överblick, att hitta i miljön, att tala och förstå språket, att ta egna initiativ, att uppleva och kontrollera sina känslor. Några vanliga demenssjukdomar är Alzheimers sjukdom, vaskulär demens och frontallobsdemens.

Det finns i dag 160 000 personer med demenssjukdom i Sverige. Fram till 2050 väntas antalet ha fördubblats. Demens kan inte botas, så vården och omsorgen riktas in på ett skapa så god livskvalité som möjligt för de drabbade. Enligt Socialstyrelsens riktlinjer ska dementa erbjudas ett specifikt anpassat, småskaligt boende med en lugn och hemlik miljö, och ett liv med meningsfullt innehåll och möjlighet att vistas utomhus.

Sommaren 2017 presenterade Socialstyrelsen en nationell strategi för demenssjukdom, som finns att ladda ner från Socialstyrelsens webb. Även Världshälsoorganisation WHO har i år fattat beslut om en global handlingsplan för demenssjukdomar.

Källa: Demensförbundet och Socialstyrelsen


Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17