Byvandringarna

Byvandringarna

- blickarna bakåt & framåt

Vi har vandrat med Conny Nilsson och blickat bakåt i tiden - Var kommer vi ifrån?

Oj, vad många driftiga personer och skilda verksamheter som funnits genom tiderna i Ockelbo! 13 maj 2014 fick en skara intresserade tillfälle att minnas platser och personer som verkat i byn. Längs Norra Åsgatan låg en rad butiker, biografer, frikyrkor, mejeri, bokhandel, frisörer, fotografer, en handelsträdgård och mycket mer. Verksamheterna och husen förändrades med tiden. Vid bron fanns Strandcaféet, där de snajdiga Ockelbokillarna lutade sig mot balkongräcket där de stod och rökte – den nötta randen på ryggen avslöjade sedan var de kom ifrån när de åkte in till Gävle.
Conny Nilsson gav oss en personlig bild av ett Ockelbo som varit. Han tog oss med på en vandring från Kulturstationen, via bron, där vi stod precis på den plats som bageriet en gång fanns, och sedan vidare norrut upp till Gamla Apotekshuset. Flera av deltagarna bidrog med egna kunskaper, minnen och anekdoter. Vandringen avslutades med att Conny visade bilder, vilket förstärkte allt han tidigare berättat om.


Den 27 maj vandrade vi igen – den kvällen tillsammans med Lars Krantz och Anders Burman - med sikte mot framtiden:
Vad har vi och Vart ska vi?
Även denna kväll utgick vi från Kulturstationen och gick via Stationsgatan upp mot centrum.
Lars och Anders inspirerade oss till att se möjligheter för vårt centrum och torg. Projektet handlar ju om att ta till vara på idéer och utveckla ett välkomnande och levande Ockelbo.