Baka baka liten pizza

Baka baka liten pizza

- Hyr bagarstuga med kompisgänget och ha pizzakväll

Vi är tio kollegor som bokat en mysig och lite annorlunda after work.
Planen är att vi ska laga vår egen middag i den gamla bagarstugan mitt i byn i Jädraås.
Vi har fått tips av Sirpa Kuja-Halkola från Jädraås byråd, som hyr ut bagarstugan, att pizza lämpar sig bra för en after work eftersom degen inte behöver jäsa så fasansfullt länge.

Degen har vi förberett på eftermiddagen och den här jäst fint i skålar som vi varsamt placerar i bilarna när vi åker mot Jädraås.
Några föredrar glutenfri pizzabotten och de har köpt specialbotten som de får kämpa rejält med. Den är betydligt svårare att kavla och för att inte tala om när själva pizzan ska upp på spaden.
Då blir det bekymmersamt för de glutenfria pizzorna. Degen fastnar och de får inte alls till snärten för att få upp pizzan oförstörd på själva pizzaspaden. Inte heller får de av sin pizza smidigt in i den glödheta ugnen. Pålägget ramlar av och pizzan som var rund korvar sig och tappar formen.
Vi enas om att den vanliga pizzadegen, gjord på vanligt vetemjöl helt klart lämpar sig bäst för att få upp på spaden och vidare in i ugnen på bästa vis.

Om grönkålens vara eller inte vara på pizzan råder det dock delade åsikter om.
Några hävdar att det är den ultimata pizzatoppingen medan andra absolut vill ha en grönkålsfri pizza.
Annars är det naturligtvis osten som flest vill åt. Vi toppar med skinka, tomatsås, basilika, lite mozzarella och de mer alldagliga påläggen (om man jämför med de i enkäten här intill). Pizzorna blir vansinnigt goda men det gäller att vakta dem så att bottnarna inte bräns i ugnen.

Det finns plats för åtminstone två pizzabagare åt gången vid det stora bakbordet och inne i ugnen samsas lätt två, tre pizzor.
Vi lär oss snabbt att vi inte kan proppa pizzorna alltför fulla av goda pålägg, då ramlar de av och blir till kolbitar i ugnen. Det gäller också att få in den rätta knycken när pizzan med topping ska på och av pizzaspaden.

Medan några bakar hackar andra pålägg och myser vid öppna spisen där elden värmer stugan. Det är alldeles mörkt utanför och man gör bäst i att ta en ficklampa eller en stormlykta med sig ut om man behöver tvätta händerna i vattnet som vi hällt upp i en skål. Det finns också dass för den som behöver uppsöka ett sådant.

Bagarstugan hyrs ut via Jädraås byråd och det är Sirpa Kuja-Halkola som sköter uthyrningen. Att hyra stugan kostar 100 kronor och veden kostar ytterligare 200 kronor.
Bagarstugan hyrs ut och används av byrådet på jullördagen då de bakar bröd som besökarna får njuta av samt när stugan hyrs ut.  


Vi är tio kollegor som bokat en mysig och lite annorlunda after work.
Planen är att vi ska laga vår egen middag i den gamla bagarstugan mitt i byn i Jädraås.
Vi har fått tips av Sirpa Kuja-Halkola från Jädraås byråd, som hyr ut bagarstugan, att pizza lämpar sig bra för en after work eftersom degen inte behöver jäsa så fasansfullt länge.

Degen har vi förberett på eftermiddagen och den här jäst fint i skålar som vi varsamt placerar i bilarna när vi åker mot Jädraås.
Några föredrar glutenfri pizzabotten och de har köpt specialbotten som de får kämpa rejält med. Den är betydligt svårare att kavla och för att inte tala om när själva pizzan ska upp på spaden.
Då blir det bekymmersamt för de glutenfria pizzorna. Degen fastnar och de får inte alls till snärten för att få upp pizzan oförstörd på själva pizzaspaden. Inte heller får de av sin pizza smidigt in i den glödheta ugnen. Pålägget ramlar av och pizzan som var rund korvar sig och tappar formen.
Vi enas om att den vanliga pizzadegen, gjord på vanligt vetemjöl helt klart lämpar sig bäst för att få upp på spaden och vidare in i ugnen på bästa vis.

Om grönkålens vara eller inte vara på pizzan råder det dock delade åsikter om.
Några hävdar att det är den ultimata pizzatoppingen medan andra absolut vill ha en grönkålsfri pizza.
Annars är det naturligtvis osten som flest vill åt. Vi toppar med skinka, tomatsås, basilika, lite mozzarella och de mer alldagliga påläggen (om man jämför med de i enkäten här intill). Pizzorna blir vansinnigt goda men det gäller att vakta dem så att bottnarna inte bräns i ugnen.
Det finns plats för åtminstone två pizzabagare åt gången vid det stora bakbordet och inne i ugnen samsas lätt två, tre pizzor.
Vi lär oss snabbt att vi inte kan proppa pizzorna alltför fulla av goda pålägg, då ramlar de av och blir till kolbitar i ugnen. Det gäller också att få in den rätta knycken när pizzan med topping ska på och av pizzaspaden.

Medan några bakar hackar andra pålägg och myser vid öppna spisen där elden värmer stugan. Det är alldeles mörkt utanför och man gör bäst i att ta en ficklampa eller en stormlykta med sig ut om man behöver tvätta händerna i vattnet som vi hällt upp i en skål. Det finns också dass för den som behöver uppsöka  ett sådant.
Bagarstugan hyrs ut via Jädraås byråd och det är Sirpa Kuja-Halkola som sköter uthyrningen. Att hyra stugan kostar 100 kronor och veden kostar ytterligare 200 kronor.
Bagarstugan hyrs ut och används av byrådet på jullördagen då de bakar bröd som besökarna får njuta av samt när stugan hyrs u

Kontaktinformation

Om man vill hyra stugan tar man kontakt
med byrådet genom kontaktpersonen
Sirpa Kuja-Halkola, 070-229 19 11

Det går också att hyra bagarstugan vid Tullkvarnen i Åmot.
Kontakta Stina Alm 070-523 18 57