Barnavdelningen

Barnavdelningen

På barnavdelningen finns det böcker som passar alla åldrar. Sitt ner en stund i vår myshörna, läs en bok eller titta i bilderböcker tillsammans med bokgrodan karl. Karl läser mängder av böcker och han har massor av boktips som han gärna delar med sig av!

Varmt välkomna till bibliotekets barnavdelning och se vad bokslukaren Karl läser idag! 


bl bla

Flickornas historia: Världen

Kristina Landström

 I Flickornas historia möter vi sjutton flickor från olika epoker och världsdelar. Vissa av dem har funnits på riktigt medan några av dem är påhittade ur en historisk verklighet.

Bland annat får vi följa Michiko från Japan, en varm sommardag 1945 under frukosten.
Michiko är en tjej som drömmer sig bort från verkligheten och vill bo på en ö. Hon vill inte sluta upp som sin mamma som jämt stannar hemma, lagar mat, tvättar och städar. Hon ville ha ut mer av sitt liv, ge sig ut och se vad stora vida världen har att erbjuda, inte stanna i Hiroshima.

Helt plötsligt denna varma sommardag hörs ett dån från himlen.

"Michiko! Sedan hörde jag inget mer. Hela världen blev tyst. Efteråt sa de att det var mina tjocka kläder som räddat mig, och att jag måste ha hållit upp handen för ögonen, som skydd. För mina ögon brändes inte bort, som på så många andra."

"6 augusti 1945 kom ljuset från en sol som inte var en sol. Ljuset kom från den första atombomben som släppts över en stad på jorden. Bomben brände allt i sin väg. Explosionen varade ett ögonblick. Sedan blev det mörkt. Ett svart regn föll över oss i Hiroshima. Jag flög genom luften genom regnet. Jag blev en av de överlevande. Vi kallades hibakusha."

Denna bok tycker jag passar utmärkt som egen läsning men även som högläsning både i hemmet och i skolan. Jag tror och hoppas att den kan skapa en fin diskussion och samtal.

 

Den lilla trädgårdsmästaren

Emily Hughes       

Det här är en underbar bilderbok, med stämningsfulla illustrationer, som handlar om en liten trädgårdsmästare som älskar sin trädgård mer än något annat.

Han sliter dag och natt för sin älskade trädgård men ändå så vissnar alla blommor, växter och grödor. Hans hem är nu plötsligt i fara och hur ska han få någon mat om trädgården dör? Så olycklig lilla trädgårdsmästaren skulle bli! Problemet är att han är för liten.

Kan någon hjälpa lilla trädgårdsmästaren att få sin trädgård att leva och blomstra igen?

Boken har ett fint budskap om hur viktigt det är att inte ge upp även om det känns hopplöst ibland och att tillsammans kan man utföra underverk!.

Det magiska hjärtat

Kristina Ohlsson

När man läser den här underbara boken så känns det som att den är magisk, det är som ett skimmer har lagt sig över boken och spridit sig från sida till sida.

Robertas bästa vän Charlotte är allvarligt sjuk. Hon behöver ett nytt hjärta och det är bråttom! Vad gör man när man vet att när som helst kan man förlora sin allra bästa vän?

På en auktion ropar Roberta in en mystisk gammal jordglob, men det här är inte vilken jordglob som helst utan den visar sig besitta på övernaturliga krafter. Om man lyckas utföra 5 uppdrag så kommer jordgloben att uppfylla en önskning!
Ska Roberta lyckas rädda Charlotte innan det är försent?

Det magiska hjärtat är en riktig bladvändare och träffar en rakt i hjärtat! En vacker bok som visar hur skört livet faktiskt kan vara och att sann vänskap slår allt. LÄS DEN!

Fler boktips hittar du på HelGes hemsida och på Barnens bibliotek!


Gåva till nyfödda

Alla nyfödda barn i Ockelbo kommun får en gåva i form av en fin bok med sånger och ramsor lämpliga för de minsta. I samarbete med BVC.

 

Bild på Barnens första bok

Kontaktinformation

  • David Svensson
    Barn-skolbibliotekarie
    Södra Åsgatan 30D
    816 30 Ockelbo
    070-160 41 93

Sök i bibliotekskatalogen:

HelGeloggan

Öppettider:

Tidningsrum:
Öppnar kl 8 varje vardag

Bibliotek:
Mån & tors kl 12 - 18
Onsdag kl 10 - 18
Tis & fre  kl 10 - 17