Skylt på handikapparkering

Tillgänglighet

Ockelbo folkbibliotek är väl anpassat för dig som har en funktionsnedsättning av något slag. Vid torget alldeles utanför biblioteket, finns handikapparkering och inne på biblioteket finns en handikapptoalett.

Du som har svårt att läsa vanliga böcker kan låna talböcker. Det är böcker som är inlästa på cd-rom. Det finns också lättlästa böcker och böcker med Stor Stil.

Egen nedladdning

Egen nedladdning är en tjänst som gör att man som talbokslåntagare kan ladda ned talböcker hemma. Man registrerar sig på sitt eget bibliotek, får inloggningsuppgifter och laddar ned från vilken uppkopplade dator man vill.

För registrering kontakta: Sten Eriksson 0297 55 542 sten.eriksson@ockelbo.se 

Det egna biblioteket ger support. De bibliotek som är anslutna till tjänsten har en registrerare som är utbildad av TPB. Innan man ska börja ladda ned har man ett möte med registreraren. Denne demonstrerar nedladdning och informerar om de upphovsrättsliga regler som gäller.

Därefter skriver man ett avtal och registreras som Egennedladdare. Registreraren demonstrerar nedladdning och informerar bland annat om de upphovsrättsliga regler som gäller. Därefter skriver man ett avtal och registreras som Egen nedladdare.

Alla som har rätt att låna talböcker kommer också ha rätt att ladda ned när man är registrerad på sitt bibliotek

Tveka inte att vända dig till vår låne- och informationsdisk om du behöver hjälp när du besöker biblioteket. Du är naturligtvis också välkommen att höra av dig till oss med synpunkter och tips om hur vi kan förbättra vår service för just dig. 

Boken kommer - för dig som inte själv kan komma till biblioteket.

Boken kommer är en kostnadsfri service till dig som på grund av hög ålder, långvarig sjukdom eller funktionshinder inte själv kan komma till biblioteket. Kontakta gärna oss för mer information.

 

På biblioteket finns många olika sorters böcker och medier för barn med funktionshinder. Dessa böcker har vi samlat på Äppelhyllan. 

Lättlästa böcker

Lätta böcker finns för alla åldrar.

Ljudböcker

Inlästa böcker på cd-skiva som får lånas av alla.

Talböcker

Inlästa böcker på cd-romskiva (DAISY) som får lånas av dem som har svårt att läsa.

Teckenspråk

Video med sagor och berättelser på teckenspråk.

Tecken som stöd

Böcker med vanlig text och bilder på tecken.

Flanosagor

Att använda flanobilder när man berättar en saga, gör det enklare att förstå sagan.

Punktskrift

Bokstäver som är punkter präglade på ett papper, som man läser med fingrarna.

Taktila bilderböcker

Bilderböcker man kan känna på.

Kontaktinformation

Sök i bibliotekskatalogen:

HelGeloggan

Öppettider:

Tidningsrum:
Öppnar kl 8 varje vardag

Bibliotek:
Mån & tors kl 12 - 18
Onsdag kl 10 - 18
Tis & fre  kl 10 - 17