Nya rektorn är utsedd

Hon blir ny "storrektor" i Ockelbo

Carin Engblom från Lingbo ska styra kommunens skolor

Nu är det klart vem som får rollen som rektor för samtliga skolor i Ockelbo.
Lingbobon Carin Engblom börjar den nya tjänsten i augusti.
"Det ska bli så oerhört kul. Jag älskar att jobba i skolan och ser verkligen framemot det här", säger hon om jobbet.

Det är en strålande glad Carin Engblom som möter upp vid Gäverängeskolan, en av de skolor hon från augusti kommer att ansvara för.
"Det känns fantastiskt roligt. Kul att få komma hem och jobba i Ockelbo", säger hon och berättar att hon trots en lång karriär som först lärare i svenska och SO och sedan rektor aldrig arbetat i hemkommunen Ockelbo.

"Men jag känner väl till Ockelbo och skolorna här, både som kollega med lärarna och som förälder", säger hon och vinkar till några lärare som stannar till för att lyckönska henne i den nya rollen.
"Vi ses i augusti!", ropar lärarna glatt och det märks att Carin Engblom är ett välkänt ansikte.


Carin Engblom fick den nya tjänsten som rektor för kommunens grundskolor.

Gäverängeskolan är en av de tre skolor som kommer att ingå i Engbloms ansvar. Även Åbyggeby och Perslunda kommer att ingå i det nya rektorsområdet. Men att gå från tre rektorer (2.0 tjänst) till en är inget Lingbobon räds.
"Nej, jag har idag ansvar för nästan lika många elever, fast på en skola", säger hon och fortsätter,
"Att ha en rektor med ett helhetsansvar tror jag är bra. Vi ökar möjligheterna attt ge goda förutsättningar till alla barn. Jag tror att vi kan nyttja resurserna bättre med ett helhetsperspektiv", säger hon.

Hon har stor förståelse för att skolorna har sina olikheter och särprägel, men menar att likvärdigheten i elevernas utbildning alltid är nåt att sträva mot. I tjänsten ingår att själv sätta sin egen inre organisation och innan hon beslutar om eventuella biträdande rektorer på skolenheterna vill Engblom lära känna personal och elever.
"Jag vill inventera vad vi gör bra och vad som behöver utvecklas".

Redan innan Ola Johansson tillträdde som chef för utbildnings- och kulturförvaltningen och sjösatte omorganiseringen av rektorsorganisationen i kommunen hade Carin Engblom, med åtta års erfarenhet som rektor i Bollnäs och Söderhamn, börjat längta hem till Ockelbo.
"Jag hade bestämt mig för att om det kom ut en tjänst i Ockelbo skulle jag söka den".
Och när möjligheten att bygga sitt eget team kom kändes det självklart att söka tjänsten.
"Jag gillar att bygga upp organisationer och tycker att det är en spännande utmaning att bestämma sig för ett mål och arbeta mot det tillsammans med lärarna och eleverna".


Carin Engblom blir rektor för kommunens tre grundskolor: Gäveränge, Åbyggeby och Perslunda.

”Jag välkomnar Carin till Ockelbo kommun. Hon är en erfaren skolledare som varit verksam i annan kommun. Hennes gedigna erfarenhet i kombination med hennes ledaregenskaper och personlighet, gör att jag är trygg med att hon är rätt person för uppdraget. Det blir spännande att utveckla skolan med Carin som rektor för grundskolan i kommunen”, säger Ola Johansson om rekryteringen.

I augusti tillträder Carin Engblom den helt nya tjänsten.

Sofia Wike
2018-05-04

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17