Hårt och monotont arbete ger grönsaker i toppklass

Hårt och monotont arbete ger grönsaker i toppklass

Ram Sen Thakuri skördar flera ton bönor från sin odling på friland

Det borde egentligen inte vara möjligt att ensam producera ett så stort och varierat utbud av grönsaker – i vårt klimat.
Men med hårt jobb och en beundransvärd envishet har Ram Sen Thakuri i Böle visat att allting går, bara det finns en äkta lust att odla.


Företagardialogens representanter från kommunen; Magnus Jonsson, Agneta Wenell och Mimmi Ekström, hälsar på hos Ram Sen Thakuri en solig dag i början av maj.
Det allra första som kommer på tal är… vädret.
Det är svårt att odla här, klimatet är lite för kallt, men den utmaningen har triggat Ram. Förra året var det minusgrader redan i augusti månad och han fick täcka sina odlingar för att klara skörden.

Ram Sen Thakuri är från Nepal och det var kärleken som förde honom till Ockelbo 1994.
Det var tänkt som ett tillfälligt besök för att träffa Lotta och hennes familj, men Ockelbo blev hans hem. Nu driver han odlingarna på dryga 1 hektar åkermark intill familjens gård i Böle, Ockelbo.
Ram odlar grönsakerna på friland, det vill säga utomhus på åkermark. Odlingen är ekologisk och KRAV-certifierad: alla grönsaker är odlade helt utan gifter och konstgödsel vilket uppskattas av allt fler.
Förra säsongen blev skörden av bönor flera ton!

Ram Sen Thakuri får besök av Magnus Jonsson, kommunstyrelsens ordförande (S), och Agneta Wenell, näringslivsutvecklare i Ockelbo kommun. 

För några år sedan blev Ram kontaktad av Sayan Isaksson, ägare av restaurangen Esperanto i Stockholm. Restaurangen fokuserar på svenska råvaror och jobbar med utvalda producenter som passar deras gastronomi, det vill säga råvaror med hög kvalitet framtagna med respekt för djur och natur. Samarbetet dem emellan har fortsatt och grönsakerna från Ockelbo landar vackert på Esperantos tallrikar.

I början av maj har vitlöken redan kommit en bit på väg i landen i Böle. De känsligaste plantorna får först växa till sig under tak. 

Det är inte bara vädret som kan sätta käppar i hjulet för en odlare. Det första kritiska momentet inträder vid direktsådden ute på åkern: kråkorna vill genast åt fröna!
”Kommer en kråka och börjar äta så följer snabbt hela släkten med”, säger Ram.
För att undvika detta måste han snabbt täcka med fiberduk. När grödorna väl börjat växa så blir de i stället attraktiva för rådjuren, som förstör en hel del.
”Men dom ska ju också äta” säger Ram lite uppgivet.
Något som kan verka avskräckande för rådjuren är att strö ut blodmjöl, vilket de inte gillar. Blodmjölet är samtidigt bra för växtligheten eftersom det innehåller mycket kväve.

Nytt för i år är att Böle Grönsaker erbjuder prenumeration och leverans av grönsakskassar. Ram planerar också att söka livsmedelstillstånd för att pickla grönsaker. Detta för att utveckla företaget och ha produkter att sälja året runt.
Det finns inte många odlingar som har ett lika brett utbud som Böle Grönsaker och det innebär mycket hårt jobb och monotont arbete. Men när Ram står och säljer sina grönsaker på Bondens Marknad och möter all uppskattning från kunderna så överväger det.
”Jag håller inte på med detta för att tjäna mycket pengar, utan jag drivs helt enkelt av glädjen att odla”, säger Ram.

av Mimmi Ekström
2016-05-24

FAKTA Pickla grönsaker
Att pickla innebär att du lägger grönsaken i en lag för att ge smak. Pickla är en gammal teknik som användes för att konservera grönsaker.
Läs mer om företaget på www.bolegronsaker.se

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

LÄS MER

Här kan du läsa mer om Böle Grönsaker