Pärlans Bygghantverk vill öppna för turister

Pärlans Bygghantverk vill öppna för turister

Egen verkstad och tre anställda ger nya möjligheter

När timmermannen och snickaren Pär Erlandsson kunde köpa en ändamålsenlig verkstad – gamla Wallströms i Strömsborg – lyfte hans företag till en ny nivå.
Nu har Pärlans Bygghantverk tre anställda, kunderna strömmar till och Pär själv har fått mer tid till att dra upp nya planer.
En av idéerna är att göra företaget till ett besöksmål för turister.

Pärs eget företag Pärlans Bygghantverk har varit igång många år. Han är snickare och timmerman med särskilda kunskaper i byggnadsvård, och för det mesta har han själv rest runt till ganska stora projekt hos sina kunder.
Den egna verkstaden gjorde det möjligt att jobba mer på hemmaplan, med specialbeställningar av bland annat finsnickerier och fönster, som det också finns en stor efterfrågan kring. ”En pinnstol, en dörr eller ett helt timmerhus, inget är omöjligt” är företagets budskap.

I företagets entré och showroom. 

Det är många fritidsboende i Ockelbotrakten som vill renovera och återskapa fönster till äldre hus till gott skick. Pär Erlandsson visar kommunledningen runt på företaget; kommunstyrelsens ordförande Magnus Jonsson, näringslivschef Mimmi Ekström och kommunchef Charlotta Ryd. 

Nu när Pär förfogar över en bra verkstad, har han också fått möjlighet att anställa – och genom det bidra till integrationen av våra nysvenskar. När kommunledningen kommer på besök i Företagardialogen är det full aktivitet i verkstaden.
Ermiyas Kiflu är i färd med att borra plugghål i en fönsterbåge, Mohammad ”Jonas” Ali Khalifa sätter in nytt glas i en annan, medan Samson Araya sveper penseln med vit färg över en tredje.
Att ha anställda som utför en del av arbetsmomenten har gett Pär lite tid att utveckla nya tankar om företaget.

Ermiyas Kiflu borrar ett plugghål för att montera ihop en fönsterbåge. 

Mohammad Ali Khalifa, som mest kallas för ”Jonas”, berättar för Magnus Jonsson att han är i färd med att byta fönsterglas i en båge.

Samson Araya målar bågar hos Pärlans Bygghantverk. Han har praktik på halvtid samtidigt som han lär sig svenska på SFI.  

En av planerna är att öppna upp för turister som uppskattar gammalt, traditionellt hantverk.
”Tillsammans med Stilleben i Åmot kan vi ordna besök här i verkstan, där deras gäster kan få se hur vi jobbar och snickra lite själva”, berättar Pär.
Just nu går han en turismutbildning som Stilleben håller för företagare som erbjuder aktiviteter som passar ihop med Stillebens upplevelsefilosofi. Tanken är aktörerna som deltar kan skapa ”paketerbjudanden” tillsammans.
”Jag vill själv uppleva det genuina när jag reser, besöka hantverkare som skapar på riktigt och inte något tillrättalagt”, säger Pär.

Den stora vita bågen är ett fönster som renoverats till ett av hamnmagasinen på Alderholmen i Gävle. 

Pär Erlandsson har alltid vurmat för forna tider. Han var tidigare en passionerad ”lajvare” och spelade rollspel som medeltidsmänniska tillsammans med andra. Han spelar nyckelharpa och arrangerar folkmusikevenemang.
Och han tillhör den fasta besättningen på Briggen Tre Kronor af Stockholm som han mönstrar på av och till.
”Jag har renoverat någon mindre allmogebåt, så det är också en idé – att ha en båtverkstad i ett hus härute på gården. Att fernissa båtar kan ju ge ytterligare arbetstillfällen”, resonerar Pär.

Så vilka är dina kunder?
”Till 70-75 procent är det fritidsboende, sommargäster som renoverar gamla hus och gårdar. En stor del av tillverkningen är renovering eller återskapande av gamla fönster. Många gamla stugor är sneda och vinda och kräver handgjorda bågar. Ibland finhyvlar vi det sista på plats”, säger Pär.
När kommunledningen ändå är på besök passar Pär på att visa upp en liten modell. Det är ett förslag på hur en välkomstportal vid kommungränsen i Medskogen skulle kunna se ut.
”Jag har tagit inspiration från Yngve Gunnarssons busskur vid torget. Jag funderar som bäst på om det skulle funka med en skyltbelysning driven av solceller”, säger Pär.

av Elina Sorri
2017-10-06

MER INFORMATION

Klicka här för att läsa mer om företaget. 

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

VILL DU HA KOMMUNBESÖK?

Vill du också ha besök på ditt företag? Här kan du läsa mer om Företagardialogen i Ockelbo.