Företagarfrukost på Forma Plast

Frukost, företagare och Forma plast

- träff på plastföretaget som levererar till Koenigsegg

Forma Plast är Ockelboföretaget som levererar formpressade plastprodukter världen över. Ägarna Carina Stjärnlööw och Roine Andersson drömmer om att byta den gamla bilhallen mot nybyggda lokaler.
Framtidsdrömmarna var ett av ämnena under företagarfrukosten på tisdagen.

Se filmen från företagsfrukosten!

På bordet står nykokta ägg, ett fat med smörgåsar, pålägg, sallad och vid kaffemaskinen trycker Carina Stjärnlööw på kaffeknappen på löpande band. Kaffemaskinen som för övrigt Carina Stjärnlööws företag Forma Plast levererar plastdelar till. Runt bordet står tolv stolar som fylls på efterhand av frukostsugna företagare. Till slut sitter där åtta företagare, tre tjänstepersoner från kommunen och en politiker.
Det är kommunen och näringslivsenheten som bjuder in till frukostmöte med företagare för att diskutera aktuella frågor och informera om sådant som är på gång.

Näringslivschefen Mimmi Ekström inleder morgonen med en kort redovisning av Företagardialogveckan i september då 38 företag fick besök av tjänstemän och politiker för att lyfta näringslivsfrågor.

Den här morgonen står Forma Plast för värdskapet och efter inledande diskussioner och presentationer berättar de relativt nyblivna ägarna, Roine Andersson och Carina Stjärnlööw, om sin resa med företaget. För två år sedan, ”nästan på dagen”, tog paret över Forma plast från Åke Hålén.

Företaget startade Åke Hålén kring 1990 då skoterfabriken flyttade sin produktion till Finland och kvar i Ockelbo fanns då en modern vakuumformmaskin som man nyss investerat i och som Åke trodde att det fanns en framtid i. Den första kunden, med kundnummer 1 000, var ambulansproduktion i Sandviken.
”Och de är fortfarande våra kunder än i dag”, säger Roine och berättar att man nästan behållit alla de kunder man skaffat sig under företagets knappa 30 år.
”Små serier med hög kvalitet är vår styrka”, konstaterar Roine.

I lokalerna där Forma Plast nu håller till i har företaget funnits i ungefär 25 år. Innan var där en mack.
”OK, och sen blev det bilhall. Mazda sålde man här”, flikar Marika Hansson från Hansson Transport, tvärs över Hamrångevägen in.

Parets mål var att köpa fastigheten efter tre år om allt gick bra, men redan efter första bokslutet beslutade Roine och Carina sig för att köpa loss fastigheten. Men de är trångbodda och drömmer om nybyggda lokaler.

”Ska vi utvecklas måste vi vidare och att bygga ut eller bygga på är kostsamt och inte så lätt. Så vi tittar på att bygga helt nytt”, säger Carina Stjärnlööw och berättar att de fått hjälp av kommunens företags-LOTS. På LOTS-mötet samlades de tjänstepersoner och handläggare som är involverade i processen att bygga om och bygga nytt. På mötet fick paret information och stöttning i hur de skulle gå vidare för att få bättre plats för sin produktion.

”Det går bra för oss men logistiken måste fungera och nu får vi flytta runt på saker för att vi inte har någon plats”, säger Roine Andersson och berättar att företaget som nu har tio anställda omsätter omkring 15 miljoner kronor.

 

Företaget levererar vakuumformade plastprodukter till bland annat fordons- och medicinbranschen.
”Man blir stolt över att lyssna på er och höra hur bra det går för er”, säger kommunalrådet Magnus Jonsson (S) som deltar i frukostmötet för att lyssna in företagarnas åsikter.

 

Under frukosten väcker Marika Hansson en önskan om att fler företagare ska ta sig tid att dyka upp på några av de träffar som kommunen anordnar.
”Kanske ska vi börja ta med en kompis”, funderar Dan Dannberg från Destination Jädraås.

Näringslivschefen lyfter både företagarfrukost och det nystartade konceptet drop-in-lunch på Ninjas dit företagare bjuds att köpa sin lunch och slå sig ned tillsammans med tjänstepersoner, politiker och andra företagare för att träffas och diskutera aktuella frågor.

Är du företagare och nyfiken på vad som är på gång i kommunen eller vill nätverka med andra företagare - I företagskalendern finns alla datum för olika träffar!

Företagskalendern

Sofia Wike
2018-10-10

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17