Toppbetyg till måltiderna på Bysjöstrand

Toppbetyg till måltider på Bysjöstrand

- Ockelbo bäst i Gästrikland enligt pensionärsförening

Pensionärsorganisationen SPF har rankat måltidsmiljöer inom äldreomsorgen.
I Gästrikland toppas listan av Ockelbo och Bysjöstrand, där de äldre varannan fredag serveras trerätterslunch med utsikt över Bysjön.
”Det är verkligen jättekul! Jag är både glad och stolt över det fina arbete som personalen på Bysjöstrand gör”, säger Per Ahlbom, kostchef, om utmärkelsen.

Många äldre i Sverige lider av undernäring och SPF seniorernas undersökning Matpatrullen syftar till att hitta goda exempel på lyckade matmiljöer inom äldrevården. När patrullen besökte Ockelbo och Bysjöstrand fick kommunen positiva omdömen och höga betyg. Man tittar både på själva maten, hur den smakar och ser ut, men också på dukning, själva miljön och hur brukarna blir bemötta.


Bilder från i ett av tillfällena i Café Bysjöstrand i våras.

I Ockelbo fick maten högsta betyg i både smak, textur och utseende. Likaså får salladsbordet, dukningen och bemötandet höga betyg. I Ockelbo arbetar man på flera sätt för att så många äldre som möjligt ska äta tillräckligt.
"Vi arbetar naturligtvis med smak, utseende och konsistens på maten som serveras, och hög kvalitet på råvaror. Det skall vara aptitligt och lockande. Men också att det är en måltidsmiljö som är anpassad så att den känns inbjudande och avslappnad.

Särskilt uppskattat är de trerättersluncher som de äldre på Bysjöstrand är välkomna på varannan fredag.
"Ett projekt som lär oss mycket är Café Bysjöstrand, varannan fredag dukar vi upp en restaurang i den vackra samlingssalen. Men vi arbetar också med individanpassad kost, det kan handla om näringstät kost, mellanmål, aptitretare, färg och ljus vid dukning.”, berättar Per Ahlbom.


Bilder från i ett av tillfällena i Café Bysjöstrand i våras.

Ett förbättringsområde som rapporten pekar ut är att göra de äldre mer delaktiga i måltidsupplevelsen, vilket man redan börjat arbeta med på Bysjöstrand.
"Vi har redan sedan tidigare olika tankar om hur vi kan göra brukarna mer delaktiga i måltidsupplevelsen. Till exempel till jul att julpynta och ha dukning med teman. Det finns också många goda och inspirerande exempel från andra verksamheter runt om i landet som vi tar till oss", berättar Ahlbom.

Här finns hela rapporten!

Sofia Wike
2018-10-29

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17