Glasmästaren flyger över Ockelbo

Glasmästaren flyger över takåsarna

- Tobbe Persson är Ockelbos Karlsson på taket

På dagarna driver han Ockelbo glasmästeri.
På kvällarna förvandlas han till Karlsson på taket och flyger över takåsarna.
Se här när Tobbe Persson flyger över byn.

12 juni i år landade den efterlängtade licensen i skärmflygning hos Tobbe Persson. Med licensen bärgad har han den här sommaren äntligen fått chansen att pröva vingarna, eller rättare sagt propellern, på egen hand.

Det är soligt, varmt och nästintill vindstilla på åkern nedanför vattentornet i Ockelbo när Tobbe visar sin ryggsäck med motor och propeller. På stativet som sitter i bak på ryggsäcken är själva skärmen fäst med mängder av färgglada tunna linor. Alla linor är omsorgsfullt utlagda på den gröna åkern och skärmen ligger utbredd och väntar på ta glasmästaren med på en tur över Ockelbo.

Själva ryggsäcken med sittdyna är fäst i ett stativ som Tobbe själv svetsat i ordning. På stativet sitter tre hjul, två i bak och ett i fram.
Tobbe visar på åkern hur han ska starta motorn och förhoppningsvis nå tillräckligt hög fart innan han kommer till diket en bit bort mot Ugglebo arena.
”Ja, annars går det åt helvete”, skrattar han avslappnat.

Men säkerhetstänket är a och o och han berättar att han inte skulle ge sig i väg om han kände sig osäker eller om det blåser för mycket.

Innan han sätter sig till rätta spänner han på en orange hjälm med hörselkåpor och mikrofon. Han har ny vindjacka och handskar kvällen till ära och förväntar sig att det blåser mer och är betydligt kyligare när han kommer upp några hundra meter i luften.

När utrustningen är på startar han motorn och fattar tag i bromshandtagen. Med dem styr han färden ovan träden.
Han får snabbt upp farten och lyfter strax innan han når diket. Väl uppe i luften stiger han snabbt och svävar snart långt uppe bland molnen. Några hundägare stannar till och tittar nyfiket på siluetten som avtecknar sig mot himlen.

Han flyger ner över Marstrand vidare in mot samhället och så kommer han tillbaka över åkrarna. Efter 20 minuter uppe i luften börjar han sin nedstigning och snart swishar han förbi och landar säkert på åkern.
”Äh, det var mycket blåsigare där uppe. Det var inte behagligt och då är det lika bra att komma ned. Jag flyger mer en annan dag”, säger han.

Under turen på 20 minuter har han gjort av med en liter bensin. Hela tanken rymmer tio så med full tank kan han flyga både långt och länge. Han drömmer om att flyga utför stupet vid Rönnåsen, men det blir en annan gång.
”Lite galen är man ju”, säger han och flinar.

Han berättar att folk vinkar och hejar på honom från marken och många följer intresserat hans flygfärder.
”Det var ett barn som hade sagt till sin mamma att Karlsson på taket måste bo i Ockelbo”, säger han och skrattar.

Så länge vädret tillåter tänker Tobbe flyga över takåsana i Ockelbo så den som ännu inte sett byns egen Karlsson på taket får fler chanser i höst.
”Absolut. Jag tänker flyga så mycket jag bara kan. Det är så jävla häftigt!”.

Sofia Wike
2018-08-22

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17