Invigning av Trollbergets naturreservat

Invigning av Trollbergets naturreservat

- firandet bjuder på musik, fika och guidade turer

Nu har det blivit dags för invigning av Ockelbos nyaste naturreservat – Trollberget.
Det 70 hektar stora området som bjuder på 200-årig tallskog, vackra stigar och en porlande bäck ligger vid sjön Ekarens södra sida.
Söndag 26 augusti firas reservatet med musik, fika och guidade turer i området.

Redan klockan 11 är det samling på parkeringen i reservatet vid Stugviken. Därefter bjuds på kolbullar, korv och fika till musik med horn, kulning och nyckelharpa. Anders Woxberg inviger reservatet klockan 12.00.

Besökarna erbjuds två guidade turer; Björn Hänninen berättar om skogsbruket förr och nu och berggrundsgeologen Erik Jonsson berättar om det silver som finns kvar i gruvan på området.

Dessutom bjuder Natursnokarna på familjeaktiviteter, Gävleborgs ornitologiska förening berättar om slagugglan, Gävleborgs Botaniska sällskap visar växter och Västra Gästriklands Samhällsbyggnadsförvaltning informerar om LONA.

Ta med sittunderlag och rejäla skor, hälsar arrangörerna.


Det är Länsstyrelsen Gävleborg som har beslutat att det natursköna området mellan Ockelbo och Lingbo där både tallskog och lövskog trängs med aspar och granar, ska vara ett naturreservat. Eftersom skogen här har klarat sig från sentida skogsbruk beräknas den bestå av 100 år gamla träd med inslag av 200-åriga tallar.

Det finns uppgifter om att man letat silver i området och ”Trollbergets silvergruva” vid sjön Ekarens södra ände från 1895 finns beskriven i en rapport. Förr i tiden trodde man att det i vissa berg fanns troll som skyddade och samlade på silver och andra rikedomar. Därav har reservatet fått namnet ”Trollberget”.

Vid slutet av 1800-talet fanns där en fäbodvall med tillhörande fäbodstuga. Genom hela området går en stig i öst-västlig riktning, vilken man tror är en gammal fäbodstig. Vid Ekarens utlopp i söder mot Översäljaren har det länge funnits en gångbro som passerar strömmen och en rastplats. Förhoppningen är att området ska bli ett populärt utflyktsmål.

Hitta hit:
Åk väg 272 mellan Ockelbo och Lingbo. Ta av vid skylten mot Ekbo och följ sedan skyltar mot naturreservatet.
Efter drygt 4 km sväng höger vid skyltning och efter cirka 100 meter kommer du fram till parkeringen i Stugviken.

Sofia Wike
2018-08-20