Ny chef på biblioteket

Nu lämnar Kerstin över till Lina

- Lina blir ny chef på Ockelbo folkbibliotek

Efter 34 år på bibblan i Ockelbo hägrar nu pensionen för Kerstin Olsson.
Nu ska adepten Lina Lundberg axla rollen som chef för biblioteksverksamheten i kommunen.
”Spännande och utmanade”, säger Lina som just tillträtt i sin nya roll.

Redan nu har Lina tagit över som chef och Kerstin gör nu sin sista vecka på arbetet. Hon ser framemot att bli pensionär, att få tid att läsa för det stora nöjets skull och att få komma till biblioteket som gäst och ta del av verksamheten som Lina planerar där.
”Jag ser särskilt fram emot bokfika som Lina vill starta”, berättar Kerstin.

Under de 39 år Kerstin har arbetat på biblioteken i Ockelbo har stora förändringar skett, från kortkatalog till datorisering och självutlåning. Hon har bland annat drivit igenom en satsning på skolbibliotek genom att anställa en skolbibliotekarie och kämpat för att kunna anställa en kommunarkivarie på heltid. Själv lyfter hon kulturkartan och häftet om Ockelbodräkten som två särskilda insatser hon värdesätter.
"Jag är stolt över att jag har lyckats få till kartan och foldern om Ockelbodräkten, de är viktiga för allmänkulturen”, konstaterar Kerstin vars ansvar också har varit att driva kulturfrågor i kommunen.


Kerstin och Lina skrattar mycket tillsammans. Nu ser Lina framemot att ta över som chef när Kerstin slutar.

Annars är det mötet med låntagarna och resorna i litteraturens värld hon håller allra kärast.
”På ett bibliotek kan man ju vara på en resa varje dag i olika världar. Tänk vilken rik värld vi befinner oss i”, säger Kerstin som också tycker att det drygt tio år gamla samarbetet mellan kommunerna i Hälsingland och Gästrikland (HelGe-biblioteken) är något att vara stolt över eftersom det har givit låntagarna en större bokskatt att botanisera i.

Trots att det skiljer knappt 40 år mellan kvinnorna finns många likheter dem emellan och det märks att Lina och Kerstin är väl inarbetade med varandra.
”Det är mycket som förenar oss, trots att vi är från olika generationer”, säger Kerstin och ser på Lina som nickar.
Engagemanget och det stora drivet att förmedla läslust bland invånarna finns hos båda kvinnorna. De brinner för yrket och för att biblioteket ska ha en naturlig plats i alla Ockelbobors liv.

Att få lämna över ansvaret till Lina gläder Kerstin, som redan för över ett år sedan bad Lina fundera på om inte hon skulle vilja ta över chefsrollen nu i augusti.
”Och jag trodde först att du skämtade”, säger Lina till Kerstin.
”Absolut inte. Jag såg din kapacitet, din glädje och vilja och det är härligt att få jobba med en sån tjej”, säger Kerstin bestämt och fortsätter,
”Jag tycker att det är viktigt att yngre får chansen att ta ansvar och växa på en arbetsplats. De ska inte sitta och vänta”.


Kerstins bästa boktips heter "Det svenska sveket" och Lina rekommenderar "Godnattsagor för rebelltjejer 2"

Möjligheten att växa och få ökat ansvar är något Lina har uppskattat, även om hon till en början var osäker på om chefsjobbet var något för henne. Efter att ha tänkt över Kerstins förslag en sommar accepterade hon gladeligen utmaningen och nu är hon chef för biblioteksverksamheten i kommunen.
”Det är något väldigt positivt här i Ockelbo. Att man får chansen i nya roller på sin arbetsplats och att man får växa”, säger Lina och fortsätter,
”Det känns jättekul och superspännande men också kittlande med så stort ansvar. Men om man utmanas då växer man”, säger hon.

Lina å sin sida lyfter mentorskapet hon har haft med Kerstin som särskilt värdefullt.
”Jag har haft världens bästa mentor och det går inte att fylla Kerstins skor. Men tror Kerstin att jag klarar det, då gör jag det”, säger hon och skrattar.
Hon berättar att hon har visioner om att öka programverksamheten med evenemang både för stora och små på biblioteket. Hon nämner både författaraftnar, bokfika och teater för barn.

Sofia Wike
2018-08-13