Ockelbo topp-15 på Ekomatsligan

- serverar högst andel ekologisk mat i Gävleborg

Ockelbo kommun serverar mest ekologisk mat i länet.
47 procent av matinköpen är ekologiska, vilket ger en 15:e plats i Sverige.
”15:e plats är rackarns bra. Jättekul”, konstaterar kostchefen Per Ahlbom.

Ockelbo kommun har länge profilerat sig som en kommun som satsar på ekologisk mat i såväl skola som omsorg. Förra året var 40 procent av inköpen ekologiska och Ockelbo hamnade på en 20:e plats totalt av de 227 kommunerna som rapporterade in sina inköp.

I år har andelen ekologiska inköp ökat till 47 procent och kommunen har klättrat fem placeringar till 15:e plats av de 235 kommuner som rapporterat sina inköp förra året.
”Det är jättebra med en 15:e plats. Vi ser att vi har ökat andelen ekologiska livsmedel, men trenden är att andra kommuner också gör det”, säger Per Ahlbom och berättar att när kommunen 2011 låg på 30,78 procent andel ekologiska inköp räckte till en andra plats i landet.

Snittet för den ekologiska inköpsandelen i landet landade 2017 på 36 procent, vilket alltså Ockelbo kommun överstiger. Ockelbo är också bäst i länet med Gävle kommun som tvåa på 41 procent och Region Gävleborg som trea på 35 procent. Alla kommuner eller regioner som överstiger Ekomatsligans kvalgräns på 35 procent fick under måndagen motta ett diplom från miljöministern Karolina Skog under en ceremoni i Stockholm arrangerad av föreningen EkoMatCentrum.

Kostverksamhetens mål i Ockelbo är att ha minst 40 procent ekologisk mat i skolan och omsorgen, vilket man klarar med råge.
”Det finns en enighet inom politiken att kvaliteten är viktig. Särskilt maten och man vill satsa på ekologisk mat”, säger Per Ahlbom som tycker att det är roligt att kommunen prioriterar maten.

Per Ahlbom berättar att satsningen på ekologiska råvaror handlar om att vara kreativ och smart, snarare än att lägga extra mycket pengar på maten.
”Om man jämför hur mycket pengar man lägger på inköp till maten i skolan ligger vi på rikssnittet, vi lägger alltså inte mer pengar på maten än en genomsnittlig kommun”, säger Ahlbom.

Han förklarar att ekologiska grönsaker är ett billigare alternativ än till exempel kött, fågel och fisk och om man då till exempel minskar på köttet i grytor och ökar andelen grönsaker kan man både hålla ned kostnader och öka andelen ekologiska råvaror, utan att för den delen förlora i smak eller kvalitet.
”Snarare tvärtom, smaken blir ännu bättre”.

Målet framöver är att minst behålla positionen och arbeta med små förbättringar.
”Gradvis kanske vi kan flytta fram positionerna. Vi måste hitta nya smarta lösningar genom att jobba med matsedeln, recept eller nya råvaror”, säger Per Ahlbom och fortsätter,
”Och så har vi som mål att hitta ännu fler lokala leverantörer från kommunen. Sannolikheten för att de dessutom är ekologiska är hög”, säger han och berättar att kostverksamheten är med i kommunens nätverk för lokala livsmedelsproducenter som arbetar för att fler, både i offentlig sektor och privatpersoner, ska handla lokalproducerat och närodlat.

Sofia Wike
2018-05-24