Claes Andersson-stipendiet

Claes Andersson-pris till kvinnojouren

Blåklockan prisas för sitt förebyggande arbete

Kvinnojouren Blåklockan är årets Claes Andersson-stipendiat.
”Det här betyder jättemycket för oss, det känns jätteroligt”, säger Carina Hast från föreningen om utmärkelsen.

Claes Andersson-stipendiet har delats ut sedan 2004 och instiftades av Ockelbo kommun tillsammans med Claes Anderssons familj, på initiativ av Ockelbobor. Priset delas ut till minne av Ockelbobon Claes Anderson, som 2003 sköts ihjäl i sitt hem av drogpåverkade gärningsmän. I dag, tisdag, tog kommunstyrelsen i Ockelbo, i samarbete med familjen, formellt beslutet att tilldela Blåklockan priset.

Årets pristagare, kvinnojouren Blåklockan, tog emot samtalet och nyheten om att föreningen hade utsetts till årets pristagare med stor glädje och nyfikenhet.
”Jag var tvungen att googla priset, och då kom jag väl ihåg honom och det som hände. Det känns jättebra att få den här utmärkelsen”, säger Carina Hast från kvinnojouren Blåklockan.

Förutom att erbjuda utsatta kvinnor skyddat boende via Socialtjänsten erbjuder Blåklockan enskilt samtalsstöd samt också samtalsgrupper med olika fokus. Varje år håller föreningen omkring 200 stödjande samtal med utsatta kvinnor. Man arbetar också förebyggande och är ute och föreläser hos skolor, sjukhus eller andra verksamheter som kan komma i kontakt med utsatta kvinnor.

Blåklockan är en ideell förening som drivs via bidrag och fondmedel. Gävle kommun står för cirka en tredjedel av intäkterna men i övrigt är föreningen beroende av bidrag.
Stipendiet innebär att föreningen får 10 000 kronor, vilket naturligtvis är ett välkommet tillskott.

”Det är jättemycket pengar för oss. Jag kan inte säga exakt vad pengarna kommer att gå till, men det kanske kan ge barn som bor här hos oss en chans att göra nåt extra kul. Pengarna ger oss möjlighet att göra det där lilla extra”, säger Carina Hast.

Föreningen startade 1980 och samma kväll som föreningen var igång ringde den första kvinnan. Precis som för nästan 40 år sedan är föreningen även i dag beroende av ideella insatser för att kunna bemanna jourtelefonen.
”Man behöver inte vara samtalsexpert. Man behöver vara en medmänniska och kunna lyssna, man kan tänka att man är en kompis som lyssnar”.

De ideella jourkvinnorna finns också där som stöd till kvinnor och barn i det skyddade boendet.
”Man kan komma och baka en stund med barnen, eller gå till Boulognern och leka”, säger Carina och berättar att för yngre kvinnor finns också tjejjouren Vulcana där man som tjej kan chatta med jourtjejer.
Claes Andersson-stipendiet kommer att delas ut under Luciahögtiden i Ockelbo kyrka 13 december.
”Vi ser framemot det, och kommer så klart vara med där”, säger Carina Hast.

 

Motiveringen:

"Årets utdelning ur Claes Anderssons minnesfond tillfaller Kvinnojouren Blåklockan i Gävle för deras outtröttliga arbete dels med att stötta kvinnor och barn som på olika sätt utsatts för förtryck, våld och/eller hot av närstående och dels deras förebyggande arbete med föreläsningar, utbildningar, medvetandegörande och opinionsbildning om mäns våld mot kvinnor. Kvinnojuren Blåcklockans arbete på olika plan kan ge skyddsfaktorer att ta med sig i livet för att stå emot att göra egna destruktiva val samt även ge en grund för att kunna stötta andra som står inför svårigheter"

 

Tidigare pristagare:

2017 Locker Room Talk
2016 Eva Lööke
2015 Ockelbo Hockey Club
2014 Magnus Wikinghielm, Motala
2013 James Garrick
2012 Charlie Wiklund och Dennis Jonsson, samt ungdomsgården Underground
2011 (ingen utdelning)
2010 Jonas Törnell
2009 Therese Bergqvist
2008 Anna Orlander, Filomena Policapo
2007 Service & Handel
2006 Moussa N'Diaye
2005 Eva-Britt och Odvar Gabrielsson
2004 Byavakterna 

 

Sofia Wike
2018-11-20

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17