Företagsbesök Steins bilservice

Bilmekanikern som gasar fort framåt

- Andreas Stein firar ett år som företagare

Andreas Stein har bara drivit sin bilverkstad ett år. Men redan drömmer han om större lokaler och att anställa fler.
Under företagsbesöket i verkstan avslöjar han vilka bilar det är roligast att skruva på och varför det finns så många duktiga mekaniker i Ockelbo.

Andreas Stein visar runt bland bilarna i verkstaden när kommunalrådet Magnus Jonsson och näringslivschefen Mimmi Ekström gör ett företagsbesök hos en av kommunens nyaste företagare. Andreas Stein tog över företaget för nästan exakt ett år sedan, men att fira 1-årsjubileumet glömde han.
”Nä, det blev inget firande. Jag kom på det någon dag sent”, skrattar Andreas Stein och berättar att det gick fort att bli egen företagare.

 

Han hade tänkt gå en starta-eget-kurs, men så fick tidigare ägaren på Nya Motorcentrum höra att Andreas som då arbetade på bilfirma i Sandviken gick i starta-eget-tankar.
”Han sa: ’jag ska sälja och du ska köpa’. Och så blev det”, säger han och brister ut i skratt.

Nu har drygt ett år gått och han trivs som egen företagare. Han slipper pendla och får bestämma själv över sin vardag.
”Det är kul att vara egen. Jag får bestämma allt själv, men det är mycket ansvar också och tar mycket tid”.
”Nu efter ett år känns det som att jag har hunnit få kläm på det mesta”.

Under året som har gått har han insett att det inte är något jämt flöde av arbete, till exempel när däcksäsongen drar i gång nu i oktober då däcken ska bytas, eller på våren då de åter ska skiftas. Under semestern vill däremot få laga sina bilar och då är det lugnare på verkstaden.

Trots att Andreas Stein är relativt ny som företagare har han samarbete med bilhandlare både i Sandviken och Gävle. Han lämnar över redovisningen till ett Ockelboföretag och han lyfter samarbetet med Ockelbotaxi som viktigt.
”När jag behöver delar från till exempel Sandviken kan jag ringa och få hjälp av Ockelbotaxi för en mindre peng. Det är jättesmidigt jämfört med att själv behöva åka iväg för att hämta någon bildel”.

Andreas berättar också att flera av hans klasskompisar blivit egenföretagare, vilket har varit ett stöd för honom.
”Man kan hjälpa varandra och få råd”.

 

På kommunalrådets fråga om varför det finns så många duktiga mekaniker i Ockelbo har Andreas en teori – på mindre orter föds mekanikerna.
”Därför att det finns så mycket bondpojkar här i byn”, skrattar Andreas och förklarar,
”Det finns mycket traktorer här i byn och lantbrukare. Och jag tror att många av oss har fått varit med från början och då lär man sig på riktigt”.

I hallen står det en vit pick-up som ska förvandlas till en epa-traktor och i ett annat hörn står en gammal amerikanare.
”Klart det är allra roligast att få skruva på en sån här”, säger Andreas om en beige Ford Galaxy.

Trots att han är relativt ny som egen företagare drömmer han redan om att utveckla verksamheten. Om fem år hoppas han ha tre anställda och större lokaler.
”Då skulle jag kunna ägna mer tid åt att göra pappersarbete och slippa springa emellan”, konstaterar han.

I dag har han en anställd. Och så har han dottern Ella, 1,5 år som gärna kommer på besök. Under dagens besök går hon direkt till skiftnycklarna och skruvar på en av bilarna.
”Pappa jobba”, säger hon bestämt och pekar på pappa.

Sofia Wike
2018-11-06

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17