Kedjeexperten

Rekordår för kedjeexperten i Lingbo

- företaget växer och flyttar verksamhet till Lingbo

Kedjeexperten i Lingbo växer – nästa år hoppas man omsätta omkring 120 miljoner kronor och ha ett 40-tal anställda.
”Det går otroligt bra för oss och det känns oerhört spännande med många utvecklingsplaner”, säger vd:n Magnus Gisselman.

Under företagsbesöket hos Kedjeexperten i Lingbo, eller Lingbokedjan som företaget hette från början, får näringslivschefen Mimmi Ekström, näringslivsutvecklaren Henrik Ricknell och kommunalrådet Magnus Jonsson en kort lektion i företagets historia av vd:n Magnus Gisselman. Företaget startade redan 1920 och 2005 köptes företaget upp av NTT Group där det i dag är ett av de mest framgångsrika dotterbolagen.

För tio år sedan kom Magnus Gisselman till företaget som då hade 18 anställda. I dag har företaget 28 anställda i Lingbo och ytterligare ett tiotal på fabriken i Söderhamn.
Men till våren kommer fabriken i Lingbo att växa, både tack vare nyanställningar och att man valt att flytta verksamheten i Söderhamn till Lingbo.

 
Magnus Gisselman visar några av Kilabs produkter.

 
Näringslivschefen Mimmi Ekström, näringslivsutvecklaren Henrik Ricknell och kommunalrådet Magnus Jonsson visas runt i fabriken i Lingbo av Magnus Gisselman.

”Vi behövde mer plats och då valde vi mellan Söderhamn och Lingbo, men vi tittade också på andra ställen för att kunna samla verksamheten”, säger Magnus Gisselman.
Tack vare att man köpte fastigheten i Lingbo kan företaget nu bygga om i fabriken och bygga till ett lager. Åtta av de anställda från Söderhamn följer med i flytten som de hoppas ska vara klar i mars.

Att de anställda följer med när fabriken flyttar är något vd:n värdesätter högt.
”Personalen är nyckeln i ett företag. Och vi har ett riktigt härligt gäng anställda här i Lingbo. Man jobbar hårt och är lojala”, säger han.


Totalt 28 personer jobbar på Kilab i Lingbo - när flytten från Söderhamn är klar beräknar man ha ett 40-tal medarbetare i Lingbo.

I fabriken i Lingbo tillverkar man olika typer av färdiga kedjor men man både monterar och servar också kedjor i hela Sverige, från Malmö till Kiruna. De stora värmeverken runt om i landet är viktiga kunder. Magnus Gisselman förklarar att kedjorna används för att transportera flis till värmeverken samt aska ur dem. Att kunna erbjuda snabb service är a och o.
”Det kan kosta 150 000 kronor i timmen om ett värmeverk står still. Då måste vi leverera direkt”, säger han och berättar att det inte är helt ovanligt med taxitransporter av komponenter.


Grova kedjor från Kilab.

”Tid är pengar. Snabbhet är en nyckelfaktor och våra kunder kommer till oss för att vi levererar som vi lovar”, säger Gisselman och berättar att man har dygnet runt-service.
För att hinna leverera på 24 timmar krävs det ibland extern hjälp och den finner företaget ofta i byn.
”Då har vi tur som har en del pensionärer här i byn som hjälper till med transporter mot ersättning”.

Kilab har en stabil kundkrets och kommer att omsätta över 100 miljoner kronor 2018, vilket är rekord för företaget.


En av vinsterna med ett att flytta verksamhet till Ockelbo är att Kilab kan skapa yta för ett större lager.

”Hur är det med samarbete och kännedom om er i resten kommunen?”, undrar kommunalrådet Magnus Jonsson.
”Så där. Vi försöker ta allting lokalt och gynna bygden men vi behöver snabb respons och vi behöver tänka långsiktigt med våra samarbeten”, säger Magnus Gisselman och konstaterar att det kanske inte är helt känt att Kilab är en av de största arbetsgivarna i kommunen.

Mimmi Ekström tipsar om företagsträffar såsom företagslunchen som hålls på Ninjas andra fredagen varje månad.
”Där kan man knyta kontakter och lära känna fler företagare i kommunen under lättsamma former”, säger hon.

Sofia Wike
2018-11-20

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17