Anna firar 15 år i hälsokostbutiken

- hälsa och välmående är högaktuellt idag

Företagsbesöket denna gång är hos företagaren Anna Granath, som konstaterar att tiden går fort när hon nu i dagarna firar att hon drivit butiken Marianns Örtabod i hela 15 år. Butiken startades 1979 av Mari-Ann Dahlstedt, så i sommar har butiken funnits i 40 år!

Det är många roller man har som egen företagare, särskilt när man driver rörelsen ensam och har butik. Det är försäljning, bokföring, varubeställningar, teknikfrågor, marknadsföring, städning och mycket mer. Det Anna kan sakna ibland är att ha någon att bolla idéer med samt något som många med anställning tar för givet – möjligheten att ta lång semester och att det rullar på även om man blir sjuk.

Det Anna kände sig lite stressad av i början var att hon ville ”lära sig allt” på en gång. För att lära sig mer gick hon en distansutbildning genom högskolan i Kristianstad och är utbildad hälsorådgivare. Sedan är det bara att konstatera att det inte finns någon som kan allt, men hon tycker det är roligt att ta reda på och lära sig nya saker. ”Det absolut roligaste med mitt jobb är mötet med kunderna, speciellt när de kommer in och berättar att de blivit bättre av något de köpt hos mig, och fått bättre värden. Det är värt allt” säger Anna.

Största konkurrensen för butikerna idag är nog e-handeln tror Anna. Hon önskar att alla som bor i Ockelbo tänker till innan de beställer hem varor som finns att handla lokalt. ”Det skulle bli ett tråkigt samhälle om vi bara fick Ica kvar i centrum”. Att handla lokalt är positivt för hela kommunen, och speciellt för kunderna som får personlig service och råd i butikerna. Anna beställer hem varor från sin grossist varje vecka, så hennes kunder kan få precis vad de vill ha utan att det kostar extra, förutsatt att det finns hos leverantören. Hon har även ett stamkundkort, så det lönar sig att vara trogen kund på Örtaboden.

”Det är en god grannsämja bland butikerna” och Anna förklarar `Ockelbo-andan´; att de som jobbar i butikerna tipsar/hänvisar kunderna vart de kan vända sig när de själva inte har det kunden söker. Det är gott värdskap och något som uppskattas. Det Anna skulle önska är att det skulle finnas polis stationerad i kommunen. Det skulle innebära en trygghet för invånare och företagare.

Efter dessa år i butiken känner Anna nu att hon söker nya utmaningar och butiken är till salu. Det har varit olika intressenter, men hon är mån om att hitta rätt köpare. Det finns de som varit ute efter lokalen, men hon hoppas finna en köpare som är intresserad av hälsokostbiten och som kan driva och utveckla butiken vidare. ”Hälsa och välmående är högaktuellt idag och det gäller att vi tar hand om oss själva”, säger Anna och klappar jobbarkompisen Maya.

Hunden Maya, en 10 årig goldendoodle, är nästan alltid på plats på Örtaboden. Hon är omtyckt bland kunderna och det är många som frågar efter henne det första de gör när de kommer in till butiken.

2019-01-25