All- och ullkonstnären Eya Le Wartie

- öppnar gårdsbutik i Västerbo bland lamor och får

Hos nyfödda lamm och sällskapssjuka lamadjur hämtar Eya Le Wartie inspiration.
Till sommaren planerar kirurgen Eya att öppna gårdsbutik där ullet från de egna djuren är i fokus.
”Och så hoppas jag kunna anordna vandring med alpackor”, säger allkonstnären Eya.

På Eya Le Warties gård i Västerbo flödar kreativiteten.Gården ligger vackert belägen på en höjd med utsikt över Västerbo. Runt knuten rinner en porlande bäck och närmaste granne är vacker skog av olika sort.
"Jag trivs här. Så här vill jag bo, nära naturen och lugnet. Jag skulle inte kunna leva i stan utan djur", säger Eya och berättar att då hon köpte gården för 25 år sedan fanns där varken avlopp eller varmvatten.

Eya Le Wartie berättar om gården för näringslivsutvecklaren Henrik Ricknell Eya Le Wartie berättar om gården för näringslivsutvecklaren Henrik Ricknell
Bildtext: Eya Le Wartie berättar om gården för näringslivsutvecklaren Henrik Ricknell.

Sedan dess har Eya renoverat gården och fått sällskap av fler inneboende. I hagen travar sju lamadjur (lamor och alpackor) runt. För att svalka sig i solskenet rullar de sig i sanden så att dammet yr.
De är nyfikna på oss som är på företagsbesök och gör en rundvandring i deras hage.
"De är snälla och nyfikna, de spottas bara när de blir stressade eller oroliga", säger Eya och berättar att flocken när som helst utökas med ytterligare en lapacka, vilket är Eyas benämning på en korsning mellan en alpacka och en lama.

Eya och de fem nyfödda fåren. Ett av lammen äter från nappflaskan
Bildtext: De nyfödda lammen kommer ivrigt när Eya kommer med nappflaskan.

Uppe på höjden med utsikt över Västerbo har det varit några hektiska veckor. I ladugården vilar två tackor med nyfödda lamm ut. I den ena spiltan väntar fem lamm ivrigt på att Eya ska dyka upp med nappflaskan. De är två och en halv vecka gamla och tre av dem behöver lite stödmatning.
"Jag är verkligen djurkär, och när man bor så här kan man inte låta bli att ha djur", säger Eya Le Wartie medan hon fördelar ut nappflaskor.

Lammet Svartnos äter från nappflaskan En tacka och hennes fyra lamm.

Ett av lammen smaskar på skosnören. En tacka och två lamm.
Bildtext: Förutom nappflaskan lockar det också lammen att smaska på skosnören.

Förutom de alldeles nya finullslammen och tackorna, och en bagge så klart, finns även två hästar på gården. Och en tillgiven sällskapssjuk portugisisk vattenhund vid namn Skipper.
"Och här kanske det blir höns", konstaterar Eya i förbifarten när hon visar runt på gården.

Ovanpå ladugården har Eya sitt galleri, Galleri Cameli, där ullkonsten är i fokus. Ullen är naturligtvis från de egna djuren och hon visar både kläder och vackra konstverk. I taket hänger en installation med små bruna ullbollar som hon skämtsamt kallar "Skitregnet".

Eya visar sina produkter för Henrik Ricknell. Några av Eyas ullprodukter
Bildtext: Eya visar några av sina tovade och stickade alster gjorda av ull från fåren och alpackorna på gården.

Färgat ull i en korg Eya visar sina ullen för Henrik Ricknell.
Bildtext: Färgad ull i en korg. Eya visar kardad ull för näringslivsutvecklaren Henrik Ricknell.

På borden finns sockor, grytlappar och tovade underlägg och djur i alla dess former. Dessutom finns hennes egen barnbok i galleriet, och vackra afrikanska djur som hon svetsat fram och klätt i ull. Eya gillar också att mål, helst i akryl och olja och i galleriet hänger några av hennes alster.
"Jag tror att kreativiteten finns i alla människor, man har inte hittat den bara", säger Eya med ett leende.

I sommar tänker hon öppna gårdsbutik i galleriet och sälja ull av olika slag. Hon kommer att hålla öppet fredagar och söndagar klockan 14.00-17.00 under juli månad. Även hennes egna alster finns till försäljning och hon tror att det finns ett intresse att köpa ull där det finns ett helhetstänk och där ullet kommer från både får och alpackor hemma på gården.
"Jag tycker att det är roligt att vara kreativ, att testa nytt. Man kan sticka en socka och nästa gång kan man tova en liten kanin", säger hon och fortsätter,
"Nästa grej jag vill testa är att färga garn med naturliga växtfärger, och att göra garnet själv,", säger hon och berättar att hon i dag skickar i väg garnet till ett spinneri.

Närbild på en alpacka Henrik Ricknell med ett av de nyfödda lammen.
Bildtext: en av gårdens lamor. Henrik Ricknell känner på ett de nyfödda lammen.

Henrik Ricknell med ett av de nyfödda lammen. en av lamorna.
Bildtext: Näringslivsutvecklaren Henrik Ricknell känner på ett de nyfödda lammen. Ett lapackaföl, en korsning av en lama och en alpacka, spanar in besökarna.

På gården i Västerbo finns idéer och planer inför framtiden. En idé hon hoppas kunna sjösätta nästa sommar är vandringar med alpackorna upp på Kämpoberget med den vidunderliga utsikten.
"Jag måste bara kolla med länsstyrelsen vilka tillstånd man behöver ha", säger hon och berättar att hon också vill bygga gårdskafé i en av byggnaderna på gården.
"Men det får bli sen", säger hon med ett leende.

Eya som arbetar som kirurg och länge drivit kliniken i Ockelbo har nu efter en del funderingar också beslutat att åter öppna mottagning i Ockelbo, då den tidigare kliniken flyttat verksamheten till Gävle.
"Har man småbarn hemma vill man jobba nära hemma", säger hon och klappar ömt ett av de alldeles nyfödda lammen.

Eya med ett av de tre dagar gamla lammen.
Eya Le Wartie myser med det nyaste tillskottet på gården.

Kontaktuppgifter till Eya om man är intresserad av att besöka gårdsbutiken:
eyalewartie@gmail.com
Telefon: 070-660 69 91

2019-04-30