Åbergs fäbodar färdigrustade

- nu invigs övernattningsstugan längs Gästrikeleden

Nu har Åbergs fäbod, som eldhärjades för några år sedan, fått sin nya kostym. Per Erlandsson har under våren återställt stugan och den är nu färdig för söndagens invigning.

Kommunen fick i våras 165 011 kronor för att renovera fäboden, som ligger längs Gästrikeleden och är en populär övernattningsstuga. Den lokala bygghantverkaren Per Erlandsson har renoverat stugan invändigt samt bytt fönstren och nu går det åter att övernatta där i. Nya sängar har byggts och både golv, tak och inredning är ny.

Tjuvkika in i den renoverade stugan tillsammans med Per Erlandsson!

Söndag 11 augusti klockan 11 är det dags för invigning av stugan. Då kommer ledvärdarna Sven Henriksson och Marianne Nilsson och förutom invigningsceremoni bjuds besökarna in att haka på en fyra kilometer lång vandring över Häståsen (med transport tillbaka). Dessutom bjuds det på kolbullar, kaffe och saft samt underhållning. Naturkraft Gästrikland finns på plats och visar den digitala naturkarta och Mulle kommer också att dyka upp.

Här finns inbjudan!

Ockelbo kommun äger stugan men invigningen är ett sammarbete med Naturkraft Gästrikland och Ockelbo Föreningsallians. Via Leader Gästrikebygden och deras paraplyprojekt Sprintaktivitet Besöksnäring, har kommunen fått bidrag för att genomföra invigningen. Målet är att synliggöra besöksmålet och öka och sprida information om Gästrikleeden och dess övernattningsstugor, vilket i längden kan locka fler besökare till kommunen.
I projektet ingår planering inför invigningen, uppsättning av en gärdesgård, byggande av en grillplats med grillring och bänkar, plantering av humle (vilket är en gammal kulturväxt som tillhör fäbodar).


Stugan ligger naturskönt till i en glänta längs Gästrikeleden.

För några år sedan vandaliserades fäboden invändigt av en pyroman och sedan dess har stugan stått öde. Stugan är en av få övernattningsställen längs Gästrikeleden och har använts av såväl Ockelbobor som besökande vandrare. Den ligger efter Gästrikeleden mellan Rönnåsstugan och Häståsen.

Fäboden har fått sitt namn efter Jonas och Britta Åberg från Åbyggeby i Ockelbo, som använde fäbodstugan in på 1900-talet. Stugan byggdes i början av 1800-talet och ladugården Stakafäbodarna som låg i närheten är nu båda rivna.


Under stugan låg förkolnade rester efter branden och stugan var svedd både insidan och utsidan.

2019-08-06