Ockelbo baskets herrlag återuppstår

Ockelbo baskets herrlag återuppstår

- hemvändare och egna talanger ska sätta Ockelbo på basketkartan igen

Nu kommer goda nyheter för alla basketfantaster.
När ligaspelet drar igång i höst har Ockelbo basket åter ett herrlag med i division 2.
”Det här känns jätteroligt. Vi har en så pass bra trupp att ambitionen är att avancera till division 1 redan första säsongen”, säger klubbens ordförande Patrik Fliesberg.

Patrik Fliesberg sjuder av glädje och förväntan när han levererar nyheten om att Ockelbo basket gör comeback i herrseriespelet. Pappersarbetet är just avklarat och ansökan om att få spela i division 2 till hösten är inskickad.
”Det känns ju jätteroligt”, säger han och berättar att man arbetat målmedvetet mot denna satsning under ett års tid.


Patrik Fliesberg, ordförande i OBBK, har höga förväntningar på nästa säsong.

Redan för ett år sedan kom förfrågningar från hemvändande killar som ville spela basket i Ockelbo. När man inför nästa säsong kunde göra klart med fem av de killar födda 98-98 från laget som nådde Final Four i Riksmästerskapen för några år sedan, bestämde man sig i föreningen – nu är det dags för Ockelbo baskets herrlag att återuppstå. Förutom egna talanger och Max Sundberg, Oskar Linder, Tim Östling, Emil Fernaeus och Alexander Olsson från Final Four-laget ansluter också Edvin Jonsson, som spelat i Sundsvall i högsta ligan.

”De kommer att bli en attraktion i Ockelbo”, säger Fliesberg om hemvändarna och berättar att det finns ett sug på byn efter basket.
”Jag är helt hundra på att det kommer att bli fullsatt första matchen. Folk har längtat efter att få klä upp sig och träffas på Kuxahallen på matchdag. Det blir som en träffpunkt”, säger han och berättar att ungdomslagen dragit stor publik vid Riksmästerskapen som spelades nu senast.

Basket i Ockelbo är förenat med en hel del nostalgi, men Patrik Fliesberg är noggrann med att påpeka att satsningen inte görs av nostalgiska skäl.
”Det här är inte en nostalgisk grej – det här är en långsiktig satsning och vi gör det för att vi har en fantastiskt bra trupp som det är värt att verkligen satsa på och göra något av. Allt annat vore bortkastat”, säger han bestämt.

Han tror också att det är nödvändigt för föreningen att satsa på seniorlag.
”Våra ungdomsspelare behöver något att se upp till – vi vill ju att ungdomarna ska stanna här och inte tvingas i väg om de vill fortsätta spela basket”.

Målet är inte bara att ha ett seniorlag för herrar utan också för damer men där är tiden inte mogen än.
”Vi har ett gäng enormt duktiga tjejer som har spelat Riksmästerskapen nu, men de måste få bli lite äldre först”, säger han och hoppas att ett damlag bara ligger några år bort.


Än är spelschemat inte spikat men när säsongen drar igång i september-oktober tror Patrik Fliesberg att Kuxahallen blir fullsatt.

Om allt går som det ska kommer Ockelbo baskets nya herrlag premiärspela i division 2 i september-oktober när ligorna drar igång igen. Fram till dess återstår en hel del, som tränarfrågan och några till underskrifter från spelare. Dessutom hoppas Patrik Fliesberg hitta bra samarbete med det lokala näringslivet.
Inga spelare kommer att arvoderas eller få löner och man bygger satsningen sakta men säkert.
”Vi har ju lärt oss en del på resans gång”, säger Fliesberg och syftar på att föreningen gick i konkurs för drygt tio år sedan.

Själv ser Fliesberg framemot att få uppleva den stämning i Kuxahallen som så många pratar om.
”Jag har ju inte sett någon match då under glansdagarna, så jag tycker att det här ska bli enormt spännande”, säger han entusiastiskt.

Sofia Wike
2018-05-03

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17