Madelene Håkansson visar upp mark som köpts

Stort köp av mark skapar stora utvecklingsmöjligheter för ridning i Ockelbo

Ockelbo Ryttarförening gläds när kommunstyrelsen beviljar köp av mark

I december 2019 beslutade kommunstyrelsen att ta över ridhuset i Ockelbo. Nu väljer man även att investera ytterligare genom att köpa 11 hektar åkermark, vilket innebär att den befintliga marken mer än fördubblas. Ett stort glädjebesked för Ockelbo Ryttarförening.

- Vi har knappt vågat hoppats på detta, det är så himla roligt och vi blev så glada när det blev klart. Nu ska vi sätta oss tillsammans, både styrelsen och verksamheten och ta fram en plan för hur vi ska förvalta det på bästa sätt, säger Madelene Håkansson, ordförande i Ockelbo Ryttarförening.

Fler utvecklingsidéer

Det var en enig kommunstyrelse som fattade beslutet den 24 januari. Kostnaden ligger på cirka 1,1 miljoner kronor. Behovet av ny mark har varit stor då man haft problem med parasiter i några av hagarna, samt att de har varit nedtrampade och leriga. Med mer mark kan Ockelbo Ryttarförening ha större hagar och låta dessa rotera, så att marken kan återhämta sig och bli fri från parasit och mask.

- Det här möjliggör också fler visioner och utvecklingsidéer vi tidigare inte haft plats för, exempelvis en terrängbana, en uteslinga och gräshoppningsbana, säger Madelene och fortsätter:

- Vi hoppas såklart att vi kommer kunna ha fler evenemang och att fler vill engagera sig och komma hit och rida. Det finns ungdomar som saknat och undrat varför vi inte kan anordna vissa aktiviteter. Nu har vi helt plötsligt yta att utveckla verksamheten och det är jätteroligt, säger hon.

Ockelbo ryttarförenings ridhus

Ridhuset i Ockelbo som byggdes år 1997.

Ser fram emot fortsättningen

Den nya åkermarken kommer däremot inte vara klar att användas direkt och det kommer ta något år att få till stånd själva betesväxtligheten. Svante Wallberg som är ledamot i styrelsen och har ansvar för anläggningen gläds åt de nya möjligheterna.

- För att kunna utveckla verksamheten behövs visioner, samarbete och i det här fallet mer yta. Med den här satsningen från kommunens sida föll alla tre bitar på plats och nu ser vi oerhört mycket fram emot fortsättningen, säger han.

Enligt kommunstyrelsens ordförande var det självklart att ta ansvar för anläggningen när man fick höra att det behövdes mer mark.

- Vi äger anläggningen och då måste vi också vara med och utveckla den. Eftersom det har funnits starka önskemål från ridskolan så kändes det naturligt att fortsätta satsa på barn- och ungdomsverksamhet i Ockelbo, säger Magnus Jonsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

bild inifrån ridhuset

2019 bestämde en enig kommunstyrelse om att köpa ridhuset i Ockelbo och ta ansvar för fastigheten. Prislappen låg på 1,75 miljoner kronor.

Många duktiga ungdomar

Ockelbo Ryttarförening har ungefär 300 medlemmar och erbjuder ridning för alla åldrar, från nybörjare till vana ryttare. Här finns de flesta discipliner såsom hoppning, dressyr och westernridning. Med den nya marken blir man troligtvis till ytan en av de större ridklubbarna i närområdet.

- Så här mycket mark vi kommer ha nu vet jag inte om någon annan ridklubb i närområdet har. Det är lite kul att kunna brösta upp sig kring det, säger Madelene Håkansson som hoppas att fler unga kommer vilja satsa på ridsporten.

- För att vara en liten förening, åtminstone inom ridsport, så har vi haft jättemånga duktiga ungdomar som hävdat sig på tävlingsbanorna. Nu hoppas vi kunna förvalta den här chansen på bästa sätt och hitta fler aktiviteter som peppar våra ungdomar att vara kvar och fortsätta utvecklas inom ridsport.

den vita hästen lily

Under fototillfället sprang Lily fram och ville vara med på bild.

Besök gärna Ockelbo Ryttarförenings nya hemsida! (öppnas i nytt fönster)

2023-02-03