Yoan, Anna; Keith och Sarah i rosträdgården

Wij Trädgårdar säsongsöppnar på lördag med ny entreprenör för restaurang, hotell och butik

På bilden: Yoan Lefevre, Anna Hultman, Keith Lindström och Sarah Johansson

Det spritter av energi och växtkraft på platsen Wij Trädgårdar. Trädgårdsmästarna och trädgårdsstudenterna jobbar febrilt med att avsluta vårbruket och få parken redo för säsongsöppning lördag 10 juni. 

Men det är inte bara i trädgården det är bråda dagar. Några som också jobbar hårt är Sarah Johansson och hennes medarbetare Anna Hultman. För drygt två veckor sedan satte Sarah för första gången sin fot i Ockelbo och på Wij Trädgårdar. Något hon förvånades över var hur nära det är mellan Gävle och Ockelbo! Det är i Gävle hon driver restaurang Sarahs på Nygatan, efter att ha lämnat Sarahs restauranglokal på söder. Sarah hade tänkt sig ett lugnare tempo, men efter besöket på Wij Trädgårdar så kände hon att det här är för bra för att inte satsa på!

- När jag klev in i restaurangen på Wij Trädgårdar, en kall och regnig dag för två veckor sedan, kändes det som jag fick en varm kram. Jag kan inte förklara vad som hände där och då, men det fanns ett härligt lugn och det kändes som om platsen även gillade mig, berättar Sarah leende och känner sig lite filosofisk. Hon känner att platsen växer för var gång hon kommer hit.
- Det är få länder förunnat att ha platser som fortfarande går att besöka med allt elände som pågår i världen. Sverige finns inte om vi inte har de här pärlorna runt om i landet och alla kan inte åka till Stockholm, säger Sarah. 

Hälften av hennes omgivning har röstat nej på att hon tar klivet och hyr lokalerna för att driva restaurang, hotell och butik på Wij Trädgårdar. Hennes plan var som sagt att ta det lite lugnare och vara lite ledig i sommar. - Men man måste ju få ändra sig, säger Sarah och utstrålar verkligen ett lugn trots att de nu jobbar "som galningar" med allt som ska ordnas inför deras första dag som hyresgäst, vilket alltså är nu på lördag! Det är massor som ska ordnas för Sarah och "hennes gäng", och hon är glad att kunna behålla flera av den tidigare personalen. Bland annat Keith och Yoan som levt och andats Wij Trädgårdar i många år. Det blir ny meny i restaurangen och till butiken är det mängder av nya artiklar beställda och växter kommer också att finnas till försäljning. Här kommer det också finnas möjlighet att handla fika, glass och lite mackor med mera. Allt kommer inte vara klart på öppningsdagen, utan det kommer växa fram. 

Lördag 10 juni blir det ett Familjelopp för stora som små och det går att springa, gå eller rulla fram. I trädgårdsparken kommer man inte höra enbart surr från bin utan också uppländska och hälsingska toner. Det är det unga lovande bandet F.E.G.T. som spelar, denna gång tillsammans med Tomas "Limpan" Lindberg från folkmusikgruppen Draupner. 

Intill studentträdgårdarna har fyrbenta sommarjobbare tagit plats och förgyller parken med sin "gullighet". Det är tre griskultingar som utlånats från Högbo bruk denna sommar. 

Wij Trädgårdar är en fantastisk park och hit välkomnas alla för att få en lugn stund, njuta av vacker omgivning och känna historiens vingslag. Vi firar säsongsöppningen med att erbjuda fri entré fram till midsommar.

2023-06-05